Следвайте ни

Водният часовник на Сахат тепе става защитен паметник

viber icon

Тези дни ще бъде входиран проектът за Водния часовник в Националния институт за недвижимото културно наследство. Цялата преписка за него вече е окомплектована.

Статутът на часовника ще е „преместваемо съоръжение“.

„Целта е да пресъздадем един автентичен часовник, изчезнал преди 18 века от нашия град. Ако го възстановим, ще създадем една нова атракция и по-голяма посещаемост на самия хълм“, каза кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

Димитър Райчев и археоложката Елена Кесякова са направили пълно историческо и археологическо обследване на този часовник. Има силна доказателствена част.

В нея има различни цитати от летописи, в които пише, че в периода 125-127 година след Христа е имало такъв часовник на Дановия хълм.

„Дори съм изпратил схема на механизма му. Няма проблем сега да се изработи такъв механизъм“, увери Димитър Райчев.

Летописите не казват изрично къде е бил, но това място е най-логичното, защото там е свършвал Римският стадион. Отделно на мястото на кино „Балкан“ са били градските терми.

„Вероятно оттам хората поглеждайки към тепето и са имали пряка видимост за да се ориентират за времето“, предполага кметът на „Централен“. 

В проекта до НИНКН не се говори за строеж на сграда. Самият часовник е бил на пилон. В горната му част две амурчета са се движили вертикално. Едното е показвало часовете, а от другото – минутите.

По време на Римската империя 90% от строителството е било типово.

„Имало е един типов проект за водните часовници, който е използван навсякъде“, предполага кметът Стаменов. 

Основата на часовника е била квадрат със страни около 1,5 – 1,8 метра. Става въпрос за нещо изящно, а не за грандиозна постройка.

В книгата на Мимо Райчев е показано, че около самия часовник е имало някаква конструкция, която да го предпазва от метеорологичните условия. 

„Това вече е прекалено тежко и не го мислим в момента. Ако се реализира самият часовник след това може да се вземат две парчета от колони или два капитела от археологическият музей да се види ориентировъчно, че е имало такава сграда. Идеята е да е видимо и ефирно“, казва кметът на „Централен“. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?