Вълшебно пътуване през митовете започва от Античния

Георги Мамалев, Стоян Алексиев и Параскева Джукелова са звездите на „България - земя благословена“

„България - земя благословена“ на режисьора Борис Радев е концерт-спектакъл за празниците, в които почитаме културата, писмеността и изкуството си. Той ще бъде поставен на 17 юни от 21 часа на Античния театър в Пловдив.

Поставя си амбициозната задача да бъде „машина на времето и изкуствата“, преплитайки различни епохи, оставили траен отпечатък в съзнанието ни като нация, и докосвайки се до най-знаменитите достижения на българската музика, танц, поезия и проза. Солистите от балет „Арабеск“ предават на зрителите емоцията и историята на тракийските митове и легенди, пресъздавайки красивата история на Орфей и Евридика. Друго вълнуващо танцувално изпълнение е това на ансамбъл „Българе“. Десетки, хванали се за ръце, момчета и момичета припомнят на всички онези класически български танци и ритми, които са събуждали и продължават да събуждат любопитството на целия свят.

Задължително е да се отбележи авторската музика на един от най-талантливите български композитори ​- Асен Аврамов. Изпълненията на „101 ​каба гайди“,  както и на ансамбъл за църковнославянски песнопения  „Ведра Лика ” могат да оставят всеки почитател на българската музика със затаен дъх. Сякаш е нужна само една секунда, за да се пренесем от центъра на София в някое планинско градче, забравяйки проблемите на модерното общество и потапяйки се в магията на класическото такова.

Едва ли има друг звук, който да влияе по толкова директен начин на огромна част от българите, както гайдата. Последната част на спектакъла „изпраща“ зрителите в една колкото близка, толкова и далечна „вселена“ ​- „света на Радичков“. Свят, от който настръхваш. Свят, в който безсмислието придобива смисъл.

Свят, в който всички придобиваме смисъл. Талантливите актьори от Народния театър Георги Мамалев, Стоян Алексиев, Дарин Ангелов, Параскева Джукелова, Васил Драганов, Теодор Елмазов и Пламен Пеев представят „Суматоха“ - една от великите класики на българската литература. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?