Следвайте ни

Влизаме в обувките на Альоша

viber icon

Проектът „Да бъдеш Альоша“ ще накара пловдивчани и гости на града по интересни начини да влязат в обувките на съветския войник.

Това ще стане благодарение на илюзиите (out-of-body experience), размяна на телата (body swapping) и известната илюзия на гумената ръка (rubber hand illusion), създадени от виртуална реалност и добиващи все по-голяма популярност сред младите. Първото по рода си преживяване ще зареди с положителни емоции ентусиастите тази събота от 16.00 ч.

То ще бъде с продължителност 30 минути, а за участие се изискват само търпение и желание. При хубаво време събитието ще се провежда всеки уикенд - по два пъти в събота и неделя от 16 часа на върха на хълм Бунарджика и ще приключи на 10 ноември. Мероприятието търси различния поглед към паметника чрез неговото демитологизиране. Проектът стъпва на експериментите, проведени в Университета Каролинска в Стокхолм.

В тези опити участникът се заблуждава, че е пренесен в тялото на кукла манекен, и реагира на докосванията по манекена.

Илюзията в Пловдив ще бъде създадена с помощта на дрон с камери, свързани с шлем за виртуална реалност. Преживяването „Да бъдеш Альоша“ е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?