Владимир Зарев и любовта по време на протеста

Писателят тръгва от Пловдив на национално турне с най-новия си роман "Орлов мост"

Владимир Зарев стартира национално турне с романа си "Орлов мост" на 14 октомври от 18 часа в книжарница "Хермес Централ". След огромния успех на романите „Разруха“, „Светове“ и „Лето 1850“ писателят ще се срещне с почитателите си в цяла България, за да им представи новата книга, която разказва разтърсваща история на фона на драматичните събития през 2013 г. - протестите на Орлов мост. Авторът потапя читателите в една изумителна и невъзможна любов, опитваща се да оцелее сред упадъка на политическата класа, желанието за промяна и порива на протестите. След тригодишна творческа пауза Владимир Зарев представя своя нов и болезнено откровен роман и успява да отвори очите ни за грозната действителност и за хаоса в душите на хората, описвайки драматичните събития.

Протестите на Орлов мост. Блясъкът в очите на хората. Яростта и надеждата, че политическата класа може да бъде пометена, че същото ще се случи с монополите, с олигарсите... Във вкочаняващия студ на зимните вечери хората се събират отново и отново. 

На този фон Владимир Зарев разказва историята на Павел и Юлия. Двамата са сред водачите на протестиращите. Всеки от тях има своето минало, своите страхове, грехове и мечти. Павел е юрист, спечелил много пари, но изгубил себе си. Юлия се е разделила с мъжа си, търси опора в малката си галерия и грижите по дъщеря си. И искрено вярва в чистия порив на протестите. Постепенно те извървяват пътя един към друг. Любовта им е неистова и нежна, и нараняваща. Всичко рухва, когато Павел споделя най-тъмната си тайна. 

 Владимир Зарев има 18 книги, десет от които са романи: „Денят на нетърпението“, „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Разруха“, „Светове“, „Лето 1850“ и „Поп Богомил и съвършенството на страха“. Измежду тях особено място заема епичната семейна сага „Битието“, „Изходът“, „Законът“. Действието в трилогията се открива през 1890 година и завършва в наши дни, в нея са вплетени множество пределно драматични, знакови човешки съдби, а чрез тях е разказана едновековната история на България. Трилогията е преведена на немски език и вече има две издания в Австрия и Германия. По мотиви от „Битието“ е заснет култовият телевизионен сериал „Дървото на живота“.

Огромна популярност и единадесет преиздания в България има романът на Владимир Зарев „Разруха“, в който се описват механизмите, с които бе ограбен, унизен и обезсмислен трудът на няколко поколения българи. Романът се радва на невероятен успех и в немскоезичния свят, номиниран е за две от престижните европейски литературни награди и за него са публикувани над 40 възторжени рецензии. Вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ пише: Ние очаквахме големият роман на промяната да се появи в Полша, Унгария или Чехия, но той дойде от България.

Знакова книга за Владимир Зарев е и „Поп Богомил и съвършенството на страха“ - постмодерен роман, роман игра, в който писателят се опитва да преосмисли философията на богомилското учение и да разкаже сетнешните му превъплъщения в Западна Европа. Романът се състои от четири жития, като в четвъртото действието се развива през четиринадесети век в Италия и основен герой е Умберто Еко от Болоня.  

В момента писателят участва на малкия екран като част от експертното жури в риалити предаването за литература „Ръкописът“ по Българската национална телевизия. В него Владимир Зарев, редом със Захари Карабашлиев и Ваня Щерева, открива и помага на нови таланти, изкушени от словото.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?