46

Вкарваме в карта 40 мозайки от времето на ДиКиро и Слона

Община Пловдив се включва в амбициозен план за спасяването на монументалното изкуство чрез проект „Новото наследство”. Той е насочен към опазването на творби в публични пространства ​- мозайки и сграфито. Инициативата е съвместна на Община Пловдив и фондация „Балканско изкуство”, която е спечелила финансиране от близо 100 000 лв. Със средствата ще бъдат описани всички подобни творби в Пловдив, София, Бургас и Велико Търново.

„Ние ще маркираме и ще изготвим конкретни проекти за монументалните творби. Над  40 са те в Пловдив. Ще бъдат възстановявани от реставраторите на „Старинен Пловдив” и Градската художествена галерия”, каза още Панов.

Големият проект е предшестван от изложба  „Пловдив - град на мозайките”, която  е експонирана в Епископската базилика.

 „Тя цели да привлече вниманието на гражданите към богатството от мозайки в Пловдив. Градът е първият, който има специален маршрут, представящ мозайките. Тази изложба е нещо като тийзър и благодарение на съществуващата страница хората ще могат да  могат да разгледат тези съкровища. Надявам се да създаде интерес не само сред хората, които лично са дошли, но и такива, които биха посетили Пловдив, за да се запознаят с културното наследство на града”, каза Иван Василев от фондация „Балканско наследство”. 

Още за събитията в Пловдив четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?