Следвайте ни

Вкаменелости от праисторически епохи в стара дрогерия

viber icon

Всяко творчество е изследване! Доказва го новия проект на художника Жорж Трак - „Тракарт изследователски център-музей”. Три етажа от колоритна стара къща на Главната подреждат уникална колекция с „различни образи от епохите” от нов тип. Това са знаци, орнаменти, шевици, оръдия на труда, митология, ритуали и вярвания, които самият Трак е събирал през годините. Сега колекцията му е достъпна за пловдивчани. В къщата, където навремето била прочутата дрогерия на Николай Моллов - на Главната улица.

Успешният модел от „Трак арт” в подлез Археологически е приложен и тук. Центърът на Главната е място за експозиции, концерти, презентации на книги и любопитна експозиция, където могат да се видят странни на пръв поглед неща. Например витрината с колекция „Вкаменелости” - „Машината на времето“, където фосили свидетелстват за епохи отпреди 150 млн. години. Вкаменени опализирани растения и животни, запазени до днес, ни дават съвсем реална представа за живота на планетата във времена, които направо излизат от представите ни за реалност. „Винаги ни е провокирала времевата рамка на живота на планетата, както и до каква степен той е чисто земен феномен, или сме част от многообразието на  живота във вселената”, казва художникът. 

Вторият етаж на рисърч центъра е още по-колоритен. Точно преди една година Жорж Трак пътешества в сърцето на Африка. 15 дни с местни водачи обикаля платото Бандиагара в Мали, за да види страната на догоните! От там Жорж се връща с безценно съкровище - колекция от 25 култови маски и ритуални предмети от бита на древните африканци - звездните хора, открили Сириус. Изумителната експозиция с предмети от бронз, дърво и камък е подредена тук. 

Каменните и керамични артефакти, експонирани в малките стъклени витрини, са култура Телем, разказва Гергана Филева, уредник в центъра. „Духовният водач на догоните е наричан Огон, а всички тези фигури и маски са ритуални предмети”. Догоните вярвали, че в небесните висини се намира звездата Сигуи (Сириус), около която кръжи звездата „По Толо” (в превод „житено зърно”). Това не може да бъде видяно с невъоръжено око. По думите на Огона една пълна обиколка на По Толо около Сигуи продължава 50 години. Удивителното е, че едва през 1970 г. е направена фотография на спътника По Толо (наречен от астрономите Дигитария) и е изчислено, че пълната му обиколка около Сириус е точно 50.04 години. „По тази причина веднъж на всеки 60 години догоните организират големи тържества в чест на Сигуи”, допълни Филева. По време на церемонията, която продължава от 2 до 5 години, мъжете изпълняват своите танци, като носят специално изработени дървени маски. Като тези, които могат да се видят по витрините на рисърч центъра на Главната.

Центърът представя артефакти и от нашата история. Третият етаж на къщата е за колекция „Праистория - „Култура Марица”. От края на VII  и началото на VI хилядолетие пр. Хр. по нашите земи, в т. нар. Широка Тракия, се откриват първите следи на уседнал живот и компактно население. Следите са особено видими в жилищните могили, образували се от напластяване през хилядолетията на обитаване. А култури като „Караново”, „Долнослав”, „Юнаците” и „Култура Марица” са сред най-значимите примери от региона.

Снимки Стоян Илиев

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?