46

Виртуозни солисти се събират в Епископската базилика

Млади таланти и известни солисти излизат на сцената на Епископската базилика на Филипопол на 10 юни от 18 ч. в гала концерта на проекта “Младежка платформа Progressive – оркестър, камерни ансамбли, солисти”. 

Сред участниците са Младежки камерен оркестър "София" при НМУ "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров и перкусионен ансамбъл “Престо” при НУМТИ “Добрин Петков” с художествен ръководител Пенчо Пенчев.

Тук ще са лауреатите на престижни национални и международни конкурси Диана Чаушева (цигулка) – носител на Първа награда от международния конкурс “Концертино Прага” (Чехия), Кай Орлинов (цигулка) - Голямата награда от Международния конкурс за млади изпълнители в Охрид и Виктор Теодосиев (валдхорна) - лауреат на Първа награда от Tokyo International Music Competition. 

В Епископската базилика ще чуем и изпълнението на Боряна Желева (цигулка) – лауреат от Международен конкурс за цигулари “Проф. Недялка Симеонова” и Александър Вичев (перкусии) – лауреат на Първа награда от Национален конкурс „Музика на Европа”. Идва и перкусионистката Аглея Канева – лауреат на Първа награда в категория камерни формации от Международния конкурс в Смедерево. 

Ще участват и знаменитите солисти Зорница Иларионова - цигулка, Ирина Стоянова - концертмайстор на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, изтъкнатият цигулар от ансамбъл “Софийски солисти” и Евгени Николов, които музицират заедно със съвсем младите музиканти със забележителен талант. 

Проектът е част от програма Наследство на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се осъществява с подкрепата на Фондация Пловдив 2019 и Фондация Музикартисимо. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?