3906

Виртуозът на цигулката Светлин Русев откри Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“

Балабановата къща в Стария град се оказа тясна, за да побере всички дошли да се насладят на музикалните изпълнения на световноизвестния цигулар Светлин Русев снощи. Със соло концерта на блестящия български цигулар бе открито 15-тото издание на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“.  

Преди срещата с родната публика, Светлин Русев отговори на въпроси на журналисти в специална пресконференция. На нея присъстваха артистичният директор на фестивала Мила Павлова, заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, представители на екипа на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” и на фондация “Музикартисимо”.

„Идеята на фестивала е да представим акцентите от тези 15 години. Оказа се много трудно да изберем сред толкова много концерти, защото всеки един е любим, правен с много любов и обгрижван“, каза Мила Павлова. На въпрос към Светлин Русев какво е било предизвикателството в подготовката на музикалната програма за вечерта в Пловдив, виртуозът на цигулката обясни, че за него предизвикателството е ежедневно – всяка една минута, час, всяка нота. Той издаде, че е ще зарадва публиката с две  пиеси на цигуларя и композитор Петър Христосов, които Русев, а и други музиканти, рядко са изпълнявали. По предложение на Русев  в програмата била включена и рапсодията на Морис Равел „Циганка“. По време на концерта Русев представи пред публиката и музицира с избрания от него млад талант Виктор Тренев. 

 Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, носител на престижните награди “Музикален проект на годината” в класацията “Музикант на годината” на БНР, Златен медал от Министерство на културата, Награда “Пловдив” за музика, вече 15 години представя едни от най-изявените музиканти на нашето време.

В юбилейната 2024 г. в програмата на пролетното издание са включени истински звезди на световната музикална сцена. Сред тях ярко се открояват прочутите цигулари Веско Ешкенази – концертмайстор на Кралския Концертгебау Оркестър – Амстердам. Той ще излезе пред пловдивска публика на 25 май, от 18,30 часа в Епископска базилика.

Пловдивчани и гости на града ще могат да се насладят и на изпълнения на Красимира Стоянова (камерзенгерин на Виенската опера) и Светлина Стоянова – мецосопран. Също така и на знаменития пианист Людмил Ангелов, на изключителните ансамбли BELGIAN BRASS – Белгия, Солистите на Виенска филхармония – Австрия, Барокови солисти и много други.

Фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и Фондация "Музикартисимо". В своята 15-годишна история, той  е представил на сцената си и е подпомогнал развитието на над 1900 талантливи млади български музиканти.

Кой е Светлин Русев?

Светлин Русев започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в „НУИ Проф. Веселин Стоянов” под ръководството на своята майка. През 1991 постъпва във Висшата национална консерватория за музика в Париж, в класовете на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан-Жак Канторов. През 1994 журитo на Консерваторията единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика. Носител е на множество международни награди, най-престижни сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и Маргарита Лонг – Жак Тибо. 

Бил е последователно концертмайстор на Филхармонията на Френското радио, на Филхармонията на Сеул и на Оркестъра на Романска Швейцария в Женева, където е заемал преподавателско място в едно от най-реномираните учебни заведения в Европа – Haute École de Musique (HEM). Понастоящем е професор по цигулка в National Supérieur de Musique et de Danse  в Париж. 

Снимки от Валентина Биларева 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?