Следвайте ни

Виртуална изложба на скулптори в Художествената гимназия

viber icon

Виртуална изложба "Скулптура" подредиха ученици от НХГ ,,Цанко Лавренов” от специалност "Стенопис" с преподавател по скулптура Светлозар Чавдаров и от специалност "Пространствен дизайн" с преподавател по скулптура Вида Щипкова.

Произведенията са създадени самостоятелно от гимназистите по времето на дистанционното обучение по учебния предмет "Скулптура" в периода от 20 март до 25 април 2020 г. 

Учениците от специалност "Стенопис" разработват проекти от хартия на човешка фигура или детайли, чрез които изследват пропорциите между отделните обеми и форми. Успешното кореспондиране на светлина и сянка превръща спокойните силуети от хартия в динамични пластични проекти. Пространствените  решения са разработени за реализация в материал. 

Задачите на учениците от 8 и 11 клас от специалност "Пространствен дизайн" са свързани основно с изграждането и развиването на пространствено мислене  чрез образи, в които се фиксират и анализират пространствени свойства и отношения. Оперирайки с изходните образи - геометрични фигури - учениците  създават различни обеми. Пространственото мислене обезпечава тяхното видоизменение, трансформация и създаването на нови пластични обекти.

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?