Вижте пълната програма „Дефиле на младото вино“

Туристи от цяла България, Англия, Франция, Русия и Швеция пристигат в Пловдив специално за фестивала „Дефиле на младото вино“ от 23 до 25 ноември в къщите на Стария град. По традиция в неповторимата атмосфера на архитектурния резерват водещи винопроизводители и производители на храни ще представят продукцията си, а форумът ще бъде съпътстван с интересни събития – танцови спектакли, презентации, премиери на филми, различни работилници и изложби.

През 2018г се отчитат рекорден брой участници – 46 производителя. Тази година ще имаме възможност да опитаме вината на 36 винарски изби, от които 6 за първи път участват в дефилето. Рекорден е и броят на съпътстващите храни – 10 производителя ще ни ободряват с храна и напитки, различни от винения еликсир. През 2018г. по повод 10-годишния юбилей на фестивала, събитието ще протече с кауза в подкрепа на образованието и по-специално на студенти, обучаващи се в направления на производствените процеси в хранително-вкусовата промишленост и туризма. 5% от приходите на фестивала ще бъдат инвестирани в поощряването на някои от най-изявените студенти от специалностите винопроизводство, кетъринг и туризъм от Университета по хранителни технологии – Пловдив. Всяка година студентите участват във фестивала като доброволци.

„Дни на младото вино“ ще съпътстват фестивала през цялата последна седмица на ноември с различни културни прояви в градска среда, повечето от които с вход свободен за посетителите. Тази година в нея са включени образователни филми, рисуване с вино, урок по дегустация, музикално-танцова програма.

Това разказаха инж.Александър Държиков- заместник-кмет „Култура и туризъм“ на община Пловдив, инж. Любозар Фратев – Председател на УС на Съвет по туризъм Пловдив, Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и проф. Йорданка Алексиева – заместник-ректор на УХТ Пловдив по време на проведената днес пресконференция в ДК „Борис Христов“.

В петък по традиция в 13 часа започва Дионисиевото шествие от площада пред Общината. След кратка програма танцьорите и музикантите от ансамбъл „Тракия“ ще ни поведат към Стария град, където ще се състои откриването на фестивала от официалните лица и музикално-танцовата програма на ансамбъла. След това ще се снимаме със забавните табелки, които организаторите са подготвили специално за любителите на виното. В събота и неделя ще правим йога упражнения с Фам и вино в ръка, ще се докоснем до сладкарското изкуство със сладкарница „Молле“ и ще си направим бургер по наш вкус с Мавруда BBQ.

Дегустациите в трите дни ще са в: петък, 23 ноември – 14-18ч., събота, 24 ноември – 11-18ч., неделя, 25 ноември – 11-17ч.

Посетителите ще могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации. Един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани  с логото на фестивала, ще се предлагат на покупна цена заедно с жетони: 4 жетона- 2 лв., 12 жетона - 6 лв., чаша с 8 жетона - 8 лв.

В събота на официалната вечеря -„Вечер на майсторите на виното” ще се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента, определен от дегустационната комисия в състав от 7 човека, който се провежда в Университет по хранителни технологии от представители на академичната професионална общност, технолози-енолози  и сомелиери. Оценката на потребителите е в отделна класация, като за целта желаещите, попълвайки анкетни карти, дават своя глас за най-добрите вина, а някои от тях след изтеглянето на томбола получават награди - бутилки селектирано младо вино, брандирани тирбушони и др. Тази година ще бъдат връчени и плакети за почетен участник на винопроизводителите, подкрепили фестивала от първите му издания до предстоящото 10-то издание.

„Дефиле на младото вино” се организира от Съвет по туризъм - Пловдив и Община Пловдив, в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019“, професионалните гимназии, висшите учебни заведения и всички участници във винения бизнес. Събитието е в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Повече информация на www.wineshowplovdiv.events

 

 

ПРОГРАМА

 

ПОНЕДЕЛНИК, 19 НОЕМВРИ

ТРАКИЙСКИ ОБРЕДЕН РИТУАЛ

Специален филм представящ възстановка на тракийски обреден ритуал, автор Владислав Севов. На финала ще дегустираме селектирани вина от участниците в „Дефиле на младото вино“ 2018.

19ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР МУЗЕЙ ТРАКАРТ, подлез „Археологически“, вход свободен

 

ВТОРНИК, 20 НОЕМВРИ

РИСУВАНЕ С ВИНО под музикалния съпровод на група „Le’Push“, студенти от АМТИИ

В събитието могат да се включат и малки и големи и ще е съпроводено с дегустации на селектирани вина от участниците в „Дефиле на младото вино“ 2018.

19ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР МУЗЕЙ ТРАКАРТ, подлез „Археологически“, вход свободен

 

СРЯДА, 21 НОЕМВРИ

УРОК ПО ДЕГУСТАЦИЯ с Илиян Петракиев – най-добър сомелиер за 2016г.

Начални стъпки в дегустационния процес

19ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР МУЗЕЙ ТРАКАРТ, подлез „Археологически“, вход свободен

 

ЧЕТВЪРТЪК, 22 НОЕМВРИ

СКИС „НЕМЕЗИДА“, с участието на младата джаз певица Мирослава Пейчева, студент от АМТИИ

Музикално-танцов спектакъл

18ч. РИМСКИ СТАДИОН, вход свободен

 

ПЕТЪК, 23 НОЕМВРИ

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ  с участие на  АНСАМБЪЛ „ТРАКИЯ“

14 ч.  СТАРИЯ ГРАД – ул. Съборна 2-4 /при лоши климатични условия на Римски стадион/

предхождано от ДИОНИСИЕВО ШЕСТВИЕ от площада пред Общината от 13 ч. с  участието на Ансамбъл „ТРАКИЯ”, в ролята на бог Дионис - Виктор Бойчев

 

16ч. – 17ч. – ФОТО КЪТ

Да си направим забавни снимки за спомен от юбилейното издание на дефилето

ПЛОЩАДА над ХИСАР КАПИЯ, пред Туристически инфо-център

 

СЪБОТА, 24 НОЕМВРИ

13ч. – 15ч. РАБОТИЛНИЦА "НАРИСУВАЙ ПЛОВДИВ"

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР БЯЛАТА КЪЩА, ул. Пълдин 12, вход 10лв.

 

14ч. ЙОГА С ВИНО с ФАМ

ПЛОЩАДА над ХИСАР КАПИЯ, вход свободен

 

16ч. ДЕСЕРТНИ ШОТОВЕ

Демонстрация на СЛАДКАРНИЦА МОЛЛЕ

ИКОННА СБИРКА (двор), ул. Съборна 22, вход свободен

 

21 ч. ВЕЧЕР НА МАЙСТОРИТЕ НА ВИНОТО -2018

Гала вечеря и награждаване на най-добрите млади вина

РЕСТОРАНТ „ЛАЙПЦИГ“, бул. Руски 70, куверт 48 лв.

 

НЕДЕЛЯ, 25 НОЕМВРИ

12 ч. ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ, ПОДХОДЯЩИ ЗА КОМБИНАЦИЯ С ВИНО

КЪЩА БИРДАС (двор), ул. Съборна, вход свободен

 

14ч. НАПРАВИ СИ БУРГЕР

Най-гладните ще имат възможност да си направят сами бургер с продукти по избор на щанда на МАВРУДА BBQ HOTSPOT

БАЛАБАНОВА КЪЩА, двор, ул. Константин Стоилов 57, вход 7лв.

 

Петък, събота и неделя - 23, 24 и 25 ноември - дегустации на младо вино на повече от 30 български винопроизводители

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?