Следвайте ни

Вижте кои са носителите на „Награди Пловдив“ за 2020 г.

viber icon

Тържественото връчване на Награда „Пловдив“ за принос в развитието на културния живот на Пловдив за 2020 година се състоя снощи в Дома на културата „Борис Христов“. Събитието се предаваше директно по БНТ, а в Цар-Симеоновата градина бе разположен видеоекран, на който пловдивчани също наблюдаваха церемонията директно.

Гостите и най-специалните сред тях – номинираните за награда, бяха посрещати пред Дома на културата „Борис Христов“ от Духовия оркестър, с диригент Николай Гешев.  

Вълнуващият мултимедиен спектакъл, под наслов „Създаваме история заедно“, по време на който бяха отлчени пловдивските творци в отделните категории, включваше музикални изпълнения, етюди и танци, в които пловдивската публика видя любими артисти от Драматичен Театър - Пловдив, Държавна Опера- Пловдив, Държавен Куклен Театър- Пловдив, ФА „Тракия“ и децата от детската школа на Госпожа Опера. Водещи бяха Златка Далчева и Владислав Севов.

Съорганизатор и домакин на наградите тази година бе БНТ -2. Телевизията отбелязва своята 50-годишнина през настоящата 2020 година. 

Емилия Арабаджиева е носителят на Специалната награда „Пловдив” за цялостен принос. Тя е бе отличена заради работата й като художник, сценограф, художник на документални филми, автор на книгата „История на костюма” и творчески ръководител на проекти, с която заема значимото място в културния живот на Пловдив и страната в периода от 1980 до 2020г. За педагогическата й дейност като дългогодишен директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства от 1992 година до 2019 г. По нейно предложение са разкрити специалностите: „Сценичен костюм“, „Компютърна анимация“, „Куклен театър“, „Драматичен театър“, „Пантомима“, „Театрална кукла“. За гражданската и професионална ангажираност и борбеност за запазване на образователната институция. За създаването на Международен пленер „Диалог“, рисунка голям формат. За педагогическата й работа в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и съосновател на специалността „Сценография“. За активното й участие  в многобройни благотворителни кампании, творчески комисии, журита и експертни съвети, които се занимават с решаването на конкретни казуси в областта на изкуството и културата.

Нагарадата ѝ бе връчена лично от Кмета Здравко Димитров, който преди това поздрави публиката и зрителите пред екраните с предстоящия празник - 24 май.

„24 май е нашият български празник на духовността. Това е  денят, в който всеки българин трябва да се гордее. Пловдив е дал и ще продължава да дава на България и на света много талантливи творци, деятели на културата и изкуството. Понякога вие оставате встрани, не винаги оценени достатъчно, но като Кмет заявявам, че Община Пловдив ще продължава да подкрепя талантливите творци на града. Поклон пред всички вас!“, каза в обръщението си Здравко Димитров. 

След 2 годишна пауза, тази година бе връчена Награда „Пловдив“ за дарители и спомоществователи в областта на културата и изкуството. Неин получател стана  Иван Димитров за благотворителния концерт „Пловдивска танцова палитра“ за изграждане на паметник на проф. Кирил Дженев, осъществен по негова инициатива.

Наградата връчи заместник-кметът Пламен Панов, а от името на Иван Димитров я получи  хореографът Венцислава Еленска.

В раздел „Музика“ наградата бе връчена посмъртно на Камен Чанев, който ни напусна без време, за изпълнението му на арията È lasolitastoria  от „Арлезианката“ на Франческо Чилеа в спектакъла „Вратите на съня“ на фестивала OperaOpen 2020. От името на неговата съпруга и сценичен партньор Таня Иванова, наградата получи директорът на Опера Пловдив доц. Нина Найденова. 

 „Знам, че Камен Чанев е някъде там и ни гледа. Остави ни своя глас, който е послание, кауза. Тази награда ще отиде във фондацията, която ще организира конкурс за млади тенори догодина. Видяхме запис на Камен в изпълнение на арията „Nessun dorma” от „Турандот”. Тя започва с думите „Nessun dorma” – „никой да не спи”, и завършва с „Vincerò” – „ще победя”. Камен винаги ще бъде сред нас, защото даде много на този град, не само като артист и изпълнител на сцената. За Камен!”,каза Нина Найденова.

Ето и пълния списък на носителите на „Награда Пловдив“  в областта на изкуството и културата, отличени за свои постижения през изминалата 2020 г.

 „Художествена литература и хуманитаристика“

Проф. д.ф.н. Клео Стефанова Протохристова-Ямболиева за „Литературният XX век- синхронни срезове и диахронни проекции“

„Художествен превод“

Цветелина Димитрова за превод от немски език на романа „Алрауне“ и разказа „Паякът“ от Ханс Хайнц Еверс

„Журналистика в сферата на културата“

БНТ - Пловдив за  стойностното и последователно популяризиране в национален ефир на постиженията на културата и изкуствата, създавани в Пловдив - чрез специализираните предавания за култура: „Арт стрийм“, „Линия Култура“, „На опера с БНТ2“, както и системното представяне на културния живот на Пловдив в предаванията „Култура Бг“ и „Библиотеката“. За пълноценното проследяване на многообразието от изяви в областта на културата, за грамотното им интерпретиране и поднасяне, за възпитаването на вкус и създаване на памет за значими артисти и събития, чрез създаването на художествени и документални продукции, сред които: „Град за завръщане“ - посветен на Пловдив, „Граматика на фантазията“ - посветен на проекта на Държавен куклун театър - Пловдив за Джани Родари, „Между два свята“ - филм за виртуозния цигулар Марио Хосен, „Тенор“ - филм за световния тенор Камен Чанев, „Да живее фестивалът“- посветен на фестивала Opera Open, “Любов и клетва“ – посветен на 60 годишнината на проф. Даниела Дженева.

 „Архитектура и естетизация на градската среда“

Арх. Веселин Русев за сграда Orpheus Apartments

„Музика“

Камен Чанев за изпълнението на арията È la solita storia  от „Арлезианката“ на Франческо Чилеа  в спектакъла „Вратите на съня“, Opera Open 2020

„Танцово изкуство“ 

Проф. Даниела Дженева за авторска хореография на музикално-танцовите произведения: „Първа среща“, „Сдумали се“ и  „Земята на Орфей“ 

Театър

Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ за „Закуска в „Тифани“ по Труман Капоти

„Изобразително изкуство“

Градска художествена галерия  – Пловдив за Представителна колективна изложба „Графиката сега - Пловдив 2020“ с куратор Моника Роменска

„Аудио визуални изкуства и фотография“

Александър Богдан Томпсън за изложбата „Орфей“ - 24 фотографии от спектакъла „Орфей и Евридика“ от Глук

„Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“ 

Фондация „Балкански културен форум“ за издирване и преиздаване на ценни за Пловдив и страната книги и за изданието на „Пловдив към средата на XIX век според описанието на Костадин Душков Моравенов“ с автор д-р Александър Костакиев Пеев

„Произведение на изкуството, предназначено за деца“

Вокална група "Бамбини" при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив за Тържествен концерт-спектакъл "Пеем за България"

„Съвременни мултижанрови изкуства”

Емил Миразчиев за самостоятелна изложба "Пътят – продължаваме заедно"

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА „ПЛОВДИВ“ 

Емилия Арабаджиева за цялостен принос в областта на изкуството и културата.

НАГРАДА „ПЛОВДИВ“ ЗА ДАРИТЕЛИ И СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛИ в областта на културата и изкуството 

Иван Димитров - за Благотворителния концерт „Пловдивска танцова палитра“ за изграждане на паметник на проф. Кирил Дженев.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?