4020

Вихра Григорова представя интересна изложба с библейски сюжети

Дружество на пловдивските художници ще приюти нежните творби на изтъкнатата пловдивска художничка Вихра Григорова, чиято самостоятелна изложба ще могат да разгледат пловдивчани и любители на изкуството още утре. Откриването на експозицията „Хляб наш насъщен“ ще се състои утре вечер,16 април, от 18.00 ч. в Галерия „ДПХ“ (на бул. „Цар Борис III Обединител“ 153).

Изложбата „Хляб наш насъщен“ е много необичайна и интересна сама по себе си, като се различава в основната си идея. Тя съдържа около 30 творби с предимно библейски и евангелски сюжети и персонажи, създадени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба: нощви за замесване, оформяне и втасване на тестото, малки копанки за индивидуално втасване, големи почти плоски нощви, в които се разделя и оформя тестото, паралия, различни стари фурнаджийски лопати.

Сам по себе си хлябът е свързан както с религиозната, така и традиционната празнична обредност и това привлича художничката Вихра Григорова да вдъхне нов живот на тези ръчно изработени, вече отдавна антикварни предмети, свързани с насъщния хляб.

Вихра Григорова е завършила Националната художествена академия в София със специалност „Стенопис“ в класа на проф. Мито Гановски през 1976 година. Дълги години работи като уредник в Градска художествена галерия – Пловдив и е национален експерт по „Българско изобразително изкуство“ на Министерството на културата.

През 2014 година е удостоена с Награда „Пловдив“ за изобразително изкуство за юбилейната си изложба „Пейзажът е жив“ в галерия Възраждане през 2013 година.

Има реализирани над 40 самостоятелни изложби в Пловдив, София, Бургас и много други и е редовен участник в изложбите на Дружеството на пловдивските художници.

Нейни творби са притежание на много галерии и частни колекции в България, в редица европейски страни, САЩ, Япония, Русия и др. Участва в редица национални и международни пленери в страната и в чужбина, но живее и работи в Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?