965

Виенският симфоничен оркестър две вечери подред вдигна на крака Античния

„Благодаря Ви, че ни доставихте малко щастие в тези тежки, смутни времена“. С тези думи просълзена зрителка се обърна към виенските симфоници и маестро Найден Тодоров след втория концерт на елитния оркестър в Античния театър. „Бях тук на първия концерт и дойдох да ги чуя отново днес. Никога не съм предполагала, че ще мога да слушам този оркестър на живо“, поясни дамата, докато изчакваше реда си за автограф.

Два забележителни концерта с музика на Бетовен, Паганини, Панчо Владигеров и Дворжак предложи Виенският симфоничен оркестър на почитатели, дошли от цяла България в Античния театър в Пловдив.
На сцената им партнираха двама пловдивчани: диригентът Найден Тодоров и виртуозният цигулар Марио Хосен, известен като „българския Паганини“, който подлуди публиката с изпълнението си.

За това му помогна и 120-годишния инструмент, който се смята за истинско бижу сред музикантите.

 Под палката на енергичния и вечно засмян маестро Найден Тодоров оркестрантите създаваха неописуемо настроение и пренесоха публиката в невероятно красивия свят на класиката и то на фона на изгряващата луна.

Виенските симфоници останаха очаровани от града и публиката, която бурно аплодира техните изпълнения. Ръководителят на симфониците Михаел Гюнтер сподели, че музикантите са впечатлени, както от процеса на работа с диригента и солиста, така и от крайния резултат.

Концертите, организирани от Сдружение „Тракия“ в партньорство на Община Пловдив, предизвикаха интерес и сред много чуждестранни гости на града. Сред публиката се забелязаха и няколко политици, избрали да посетят събитието неофициално.

На екзалтираните меломани маестро Тодоров и музикантите благодариха с "Унгарски танц №5" от Йоханес Брамс и обещаха да се завърнат отново в България.

Автор Оля-Ал Ахмед

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?