2374

Виделина Гандева представи дебютната си стихосбирка „Вибрации“

Виделина Гандева – досега позната като специалист в сферата на културата и туризма в Пловдив, влезе в ново амплоа. Дамата представи дебютната си стихосбирка „Вибрации“ завчера. 

Името на книгата не е случайно. То изхожда от философията на Виделина, че поезията е едно от онези изкуства, които имат терапевтичен ефект върху съзнанието. От онези изкуства, които докосват струните на душевността и физиката чрез звуковите вибрации. А е доказано, че звукът влияе на мозъка ни. Актрисата и писател използва именно гласа си като инструмент на мелодията, но чрез слово, вплитайки го с артистично поднасяне на всеки стих.

„Вярвам, че лириката има терапевтично влияние върху човек. Тембърът, тоналността, мелодичността и топлината, с които се поднася един ритмичен текст, могат да предизвикат у слушателя неподозирани емоции. Затова е важно поезията не само да се чете, но и да се слуша“, коментира тя, като е силно решена да възвърне актьорското четене на сцена наравно с другите културни събития в града и страната. 

Премиерата се състоя сред красивите римски разкопки в хотел „Вила Флавия“, а модератор на мероприятието бе писателят и член на Дружеството на пловдивските писатели Рамела Бохосян. 

Музиката е неизменна част от представянията на творчеството на Виделина Гандева, затова пианистката от Държавна опера Пловдив – Ралица Ботева акомпанираше, а завършилата Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив Николина Кирилова се включи с четене на няколко от стихотворенията.

На премиерата гостуваха именити лица, като Мира Папо, Ваня Лапавичева, Николай Тончев, Еню Енев, Паулина Гегова, Панчо Панчев, Ради Радев, Николай Иванов и други. 

Стихосбирката „Вибрации“ излиза под шапката на издателство „Буквите“, като част от проекта „Искам нещо да ти разкажа“ на пловдивското Сдружение „K-Turn“ с председател хореографа и културен мениджър Мариана Ангелова. Книгата е издадена с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура, по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. 

Втората премиера на книгата ще се състои на 15 ноември, от 19:00 часа, в Art club N’Joy на бул. „Васил Априлов“ 104, с модератор журналиста Паулина Гегова и гост изпълнител певицата Денислава Станева. 

Снимки от Паулина Гегова

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?