Следвайте ни

Вход свободен в музея за Съединението

viber icon

По случай 6 септември – Съединението на България, Етнографската експозиция и централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик ще са със свободен достъп в празничния ден, съобщиха от културното ведомство.  

Посетителите ще могат да разгледат без входни такси както постоянните експозиции, така и тематичната изложба „Пазарджик и Пазарджишкия край в заключителния етап на Втората световна война (8 септември 1944 – 9 май 1945 г.)”. Откриването й предстои тази вечер от 17,00 часа ще бъде открита днес в залата за временни експозиции на Регионалния исторически музей. 

 

След държавно-политическата промяна, извършена в България на 9 септември 1944 г., новосформираната Българска народна армия започва незабавни военни действия на страната на Антихитлеристката коалиция. Тя е оперативно подчинена на Трети Украински фронт с главнокомандващ маршал Фьодор Толбухин.

През първия период (септември – ноември 1944) армията воюва за освобождаването на Южна Сърбия, Вардарска Македония и Косово. В състава на Втора пехотна Тракийска дивизия от Първа армия, по направлението Крива Паланка – Куманово – Скопие, е включен 27 пехотен Чепински полк с командир полк. Борис Славов. В изложбата са показани личните му вещи, знамето на полка, снимки, вещи и документи, оръжие на фронтоваци.

През втория период (декември 1944 – май 1945) Първа българска армия, под командването на ген. Владимир Стойчев, изминава пътя до Алпите и воюва за свободата на Северна Сърбия, Словения, Хърватска, Унгария и Австрия. Воините от нашия край са в състава на 16-та пехотна Беломорска дивизия с командир полк. Цоньо Ганев. На 12 март 1945 г. дивизията е включена в боевете на Дравския участък. Участва и в Мурската, и в Чаковецката операции, а от 11 до 15 май 1945 г. настъпва на австрийска територия и достига Радкерсбург. 

Експонатите в изложбата са притежание на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Сред тях са оръжие на участници във войната, ордени и медали от съветската и българската наградна система, писма от фронта и др. 

Изложбата ще бъде експонирана до 4 oктомври 2019 г. и може да бъде посетена в работни дни: от 9 до 17 ч., събота: от 10 до 17 ч., неделя: от 10 до 14 ч.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?