46

Вестник "Пловдивски университет" връчва литературни награди на студенти. Специален гост е писателят Иван Митев

Обявяването на резултатите, връчването на наградите и литературно четене на отличените участници в конкурса за поезия и проза, организиран от вестник „Пловдивски университет“, ще се състои на 30 май 2022 г. от 17,30 часа в 6. аудитория на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“. Текстовете на студентите бяха оценени от проф. д.ф.н. Татяна Ичевска от катедра „История на литературата и сравнително литературознание“ и главния редактор на изданието Тильо Тилев.

Специален гост ще бъде писателят Иван Митев, който е и новият доктор хонорис кауза на вестника. 

Иван Митев е писател, пътешественик, колекционер на минерали. Завършил е специалността „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Публикувал е десетки разкази, над 200 статии, интервюта и есета в различни издания. Автор е на 10 белетристични книги. Съавтор е (със съпругата си Гергана Митева, също възпитаник на университета) на тритомна енциклопедия за минералите. През 2022 г. получи наградата на името на първия български модерен книгоиздател „Александър Паскалев“, която се присъжда от Община Хасково за цялостен принос в областта на литературата и изкуството. Член е на Съюза на българските писатели.

Съвсем наскоро излезе и новият роман на Иван Митев – „Малък далечен силует“, в който като герои могат да се разпознаят и някои пловдивчани, включително и преподаватели в Пловдивския университет.

Стъпките на сем. Митеви са отеквали из уличките на Париж, Лондон и Хавана, амфитеатрите в Атина и Верона, край старите пазари в Барселона, Шанхай и Банкок, хилядолетните храмове в Чианг Май и Аютая, каналите на Венеция и Санкт Петербург, пирамидите на маите в джунглата на Юкатан, из даоски манастири в Китай и десетки други повече или по-малко известни кътчета на планетата.

От 1998 г. беше създадена традицията един писател (предимно възпитаници на ПУ) да се избира за „доктор хонорис кауза на вестник „Пловдивски университет“. Той произнася и академично слово, посветено на литературата. Досега с това почетно звание са удостоени Христо Карастоянов, Иван Вълев, Гриша Трифонов, Валери Станков, Красимир Йорданов, Антон Баев, Александър Секулов, Емил Милев, Петър Краевски, Румен Денев, Веселин Стоянов, Георги Янев. Канадската поетеса Клодин Бертран е първият чуждестранен член на тази уважавана колегия. Радостно е, че времето потвърждава този избор – всяка година някой от гореизброените получава престижни литературни награди. Съвсем наскоро Антон Баев получи награда „Пловдив“ за журналистика, Александър Секулов – „Аскеер“ за драматургия, книга на Христо Карастоянов бе сред шестте номинирани за роман на годината, а преди това той беше лауреат на Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?