Веселка Кунчева: Човечеството е разпнато между вярата и безверието

"Исус Христос суперзвезда" показва бъдещето на цивилизацията

Държавна опера Пловдив ще ни изненада със собствен прочит на най-известния мюзикъл за всички времена - "Исус Христос суперзвезда". Очакваме премиерата да бъде показана на пловдивска сцена в близко бъдеще и за пореден път да постави операта като еталон за качество.

Мюзикълът е дело на режисьора Веселка Кунчева, която продължава да ни впечатлява с уникалното си въображение. Тя е родена през 1976 година в Плевен. Завършва Национална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов". Поставя в София, Пловдив, Стара Загора. Зад гърба си има редица награди от международни и национални конкурси.

Познаваме я като създател на "Аз, Сизиф", "Вграждане", "Дама Пика", "Мария от Буенос Айрес" и други. Нейният индивидуален и специфичен стил я откроява в гилдията. Трудно някой може да надмине философията, която вплита в постановките си, а ето какво разказва и за предстоящата премиера.

- „Исус Христос суперзвезда“! Изключително предизвикателство за целия екип. Огромна отговорност към може би най-популярния мюзикъл на всички времена. Смелостта ли бе водеща при работата върху заглавието?

- Смелостта е задължителна при започването на всяко заглавие, защото не бива да се започва нищо, без да има риск да се сринеш. Истината е, че никога не съм си представяла, че някога ще имам шанс да се докосна до това произведение като режисьор. Когато Нина Найденова (директорът на Опера Пловдив) и Константин Добройков (диригентът на Jesus) ми се обадиха с предложението да направя тази впечатляваща рок опера изпаднах в шок. Нима е възможно това, което съм обожавала в младостта си, сега да имам шанс да го поставя? По нов начин. С нов прочит. През битието, което ни се случва сега…

- Как избрахте певците за ролите? С какво Ви впечатлиха те спрямо останалите?

- Изборът на солистите беше доста дълъг. Прослушахме десетки прекрасни наши певци, които се справиха блестящо с ролите, но най-голямото търсене се оказа Исус. Нямаше го, нямаше го, нямаше го… А без Исус няма нищо! Буквално в последните дни преди започването на репетициите намерихме нашия Исус – Николай Воденичаров - Никеца. И всичко просто се взриви. И всичко просто си отиде на мястото. Щастлива съм…

- Пловдивската опера ли е най-подходящото място, на което да се случи такъв грандиозен по смисъл, а и визия, спектакъл?

- Категорично ДА! Хората, които работят в Пловдивска Опера са всеотдайни! Работих с тях в танго операта „Мария от Буенос Айрес“. Толкова плътен! Толкова завладяващ! Толкова мощен  процес!

- Ще видим ли дълбоко психологическия стил на Веселка Кунчева, с който винаги успява да пробие душите ни?

- Ще видите поредното разпване на Исус. Ще видите хората, които се люлеят между смъртта и безсмъртието. Ще видите нашето близко бъдеще. Надявам се да не видите Веселка, а него - човечеството,  разпнато между вярата и безверието.

- Тематиката на мюзикъла е религиозна. С какво мислите да привлечете и нерелигиозните зрители?

- Тематиката на мюзикъла, с която ние се занимаваме, е безверието. Лекотата, с която сменяме нашите Месии. Лекотата, с която се губим и намираме. Исус не е символ само на религията. Исус е символ на безкрайното човешко възраждане… и безкрайното човешко падение.

- Историята разказва за най-жестокото предателство, отчаянието и търсенето на спасение. Кое е спасението, от което светът и хората имат нужда?

- Човечеството върви в един и същ цикъл, откакто съществува. Непрекъснато израждаме и убиваме своите Месии, защото сме малки, слаби, страхливи, беззащитни. Не можем да защитим Месията си. Не можем да го опазим. Слаби сме. Хора сме!

- Вашата версия на мюзикъла изтъква това юдейско предателство или набляга на светлината в края на тунела, който във вашия вариант е гробищен град?

- Ние се занимаваме с това, което се случва с човечеството в едно постапокалиптично бъдеще. След толкова много натрупани търсения, проби и репетиции мога да кажа, че светът не е помръднал. Външността се променя. Душите ни са същите.

- С какво се изпълва сърцето Ви при досега на гениалната музика на Андрю Лойд Уебър?

- Тъга. Тъга. Тъга. И неустоимост.

Фотографии: Александър Богдан Томсън 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?