Следвайте ни

Великолепната пловдивска петорка превзе Смолян

viber icon

Сборна изложба с картини на Великолепната пловдивска петорка художници от времето на соца бе открита в Художествената галерия на Смолян. На нея са показани над 40 платна на Георги Божилов - Слона, Димитър Киров, Енчо Пиронков, Йоан Левиев и Христо Стефанов.

„Това е поколанието, което направи българското изкуство прочуто по света и затова интересът към изложбата е много голям. Не е известно някой да е събирал Великата петорка в обща изложба досега“, обясниха от смолянската художествена галерия.

Девет от показаните творби са от фонда й, а другите са предоставени от различни галерии в страната. Изложбата ще продължи до 25 септември. 

Всички творци от Великата пловдивска петорка ни напуснаха. В края на миналата седмица почина друг голям художник от това поколение – майсторът на пейзажите Радул Шишков.

От петорката жив е само Енчо Пиронков, който навърши 88 години. Маестрото остарява величествено в една от старите къщи на ул. „Велико Търново“ в Пловдив. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?