Вежди Рашидов откри изложбата на Христо Стоянов в Пловдив

Мащабната и изключително впечатляваща експозиция „Завещанието“ с творби от личната колекция на писателя Христо Стоянов бе открита официално снощи в Дома на културата „Борис Христов“ от Председателя на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов. Самият Рашидов, освен близък приятел на Христо Стоянов, е творец и ценител, отдавна изкушен от колекционерството.

Още с пристигането си , Вежди Рашидов връчи на Христо Стоянов поредния си подарък – две картини от Георги Трифонов (автопортрет и портрет на Вили Цанков) за колекцията, нещо, което Рашидов е правил нееднократно при срещите между двамата приятели през годините.

Цялата колекция на писателя включва над 1600 масла, 400 графики и 350 скулптури, като в Пловдив са експонирани близо 100 творби – живопис, графика и рисунки. Идеята за изложбата в Пловдив възникна спонтанно по време на среща между заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и писателя Христо Стоянов на откриването на Националните есенни изложби 2020 в Стария град. Освен експозицията, Христо Стоянов представи и част от книгите си, заедно с последната „Записки по българските пандемии“, която излезе от печат в деня на изложбата.

Приветствие на откриването от името на община Пловдив отправи заместник -кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който благодари, че Пловдив бе избран за втория град в страната, в който ценната сбирка се показва. Богатата колекция, събирана три десетилетия от родения в град Габрово писател и публицист, е завещана на Габрово през май 2019 година.  По този повод е организирана изложба в Габрово , която носи същото заглавие, както в Пловдив - „Завещанието”. Завещанието включва картини на стари майстори, съвременни автори - не само платна, но и прекрасни графики, рисунки и скулптурни произведения. Някои автори присъстват с цели периоди от тяхното творчество.

„Не бях виждал колекцията на Христо в такъв мащаб. Дано съпругата му Милена го издържи, защото той вече е болен от една болест – колекционерството. Тя обаче е приятна и води човека в един трети свят. Познавам Христо отдавна, помня събиранията ни при Начо Културата, тогава спорехме за изкуство, говорехме за живота. Живяхме в една среда на много талантливи хора“, каза при откриването Вежди Рашидов.

Сред гостите на изложбата в Дома на културата бяха народните представители Десислава Атанасова и Димитър Лазаров, кметът на Габрово – Таня Христова,  заместник-кметът на Габрово Мария Йозова, кметът на район централен Георги Стаменов, изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев,  много художници и приятели от цялата страна, председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева и много други. Христо Стоянов получи също така цветя от Димитър Главчев с лично послание и поздравителен адрес от Недялко Славов – Областен управител на област Смолян.

Изложбата ще остане в Дома на културата до 4 ноември

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
• •

• •

20.10.2020 | 16:42

Крадлив мулташки цигaнин.

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?