Следвайте ни

Ето какво наследство остави голямата Стоянка Мутафова СНИМКИ

viber icon

Ролите, които през 70-годишната си кариера Мутафова изиграва, оставят без дъх всички кинолюбци, всеки почитател на българския театър и ценител на майсторското актьорство като изкуство. 

Именно комедията бе жанрът, в който най-силно се разпростираше талантът на Мутафова. За пръв път се появява в театъра, когато е едва 13-годишна и изиграва Дуняшка от "Женитба". А още с първата си професионална роля през 1945 г. тя играе прислужница в пиеса на Молиер.

Кариерата <210> на сцената бе свързана предимно с Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", като тя е сред основателите му, и постановки с нейно участие бяха в репертоара на театъра до съвсем скоро.  

Публиката винаги ще помни ролите <210> в "Предложение", "Сватба", "Смъртта на Тарелкин", "Чичовци", "Суматоха", "Януари", "Мъртви души", "Вражалец". Както и в по-късните "Скакалци", "Столетие мое" и култовата комедия "Госпожа Стихийно бедствие".

Името <210> е свързано и с Народния театър с роли във "В навечерието", "Три сестри", баба Гицка в "Големанов".

Палитрата <210> от участия е богата. В киното прави незабравими образи в "Специалист по всичко", "Любимец 13", "Топло", "Бялата стая", "Кит", "Езоп", "Патиланско царство".

"Знам, че зад гърба ми някои мърморят: "Тая, дъртата, няма ли най-сетне да се насити да играе!?". Ами няма! Не се наситих. Ще играя и за внуците ви! На никого мястото не съм затулила, нито ролята съм изяла. Не ща никой да ми сваля шапка, ама тоя театър ние, дъртите, сме го създали. Няма що някой да ми го признава, важното е, че аз го знам", казва Кралицата на комедията в част от анонса на книгата "Една фурия на 90". 

снимка на автора

Кристина Гайдаджийска

Редактор-репортер - екип "Шоу"

Редактор   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?