Следвайте ни

Вечните Димитър Киров и Георги Божилов влизат в „Капана"

viber icon

Вечното артистично дуо Димитър Киров и Георги Божилов – Слона влиза с голяма обща изложба в галерия „Капана”. Тя ще бъде открита на 3 септември от 18.30 часа. Посветена е на 85-годишнината от рождението им.

Съпругата на ДиКиро – Русалия Кирова ще предостави 30 картини от семейната им колекция. В нея има и картини, които са свързани с Георги Божилов.

Ще бъде показана платно на ДиКиро, рисувано в памет на Слона. На него е изобразен слон и тя е надписана: „На моя най-добър приятел”.

В експозицията е включена и малка мозайка на Димитър Киров. Тя е от единствата известна съвместна изложба на двамата. На нея пише „От изложбата Божилов и Киров”.

Картини от своя фонд ще покаже Градска художествена галерия – Пловдив.

С 10 произведения от Георги Божилов в изложбата се включва и Общински институт „Старинен Пловдив“.

85-годишнината от рождението на двамата големи творци бе миналата година, но ковид кризата попречи изложбата да се осъществи. 

Димитър Киров е роден през 1935 година в Истанбул. Градът с тепетата обаче остана неговият вечен град.

Георги Божилов е роден същата година, но в Пловдив. Двамата творци завършват Националната художествена академия в един клас с Христо Явашев.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Уточнение

Уточнение

02.09.2021 | 00:08

Двамата художници не са били в един клас, а в един випуск с Христо Явашев, който е бил в класа на акад. Дечко Узунов, а те са били в класа на проф. Богданов.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?