Следвайте ни

Вечеря в Париж събира Кристо и ДиКиро след 35 г. раздяла

Слона е астрален близнак на Явашев и жена му Жан-Клод

viber icon

Преди седмица на 86 години ни напусна художникът Радул Шишков. Той бе извън кръга на великолепната пловдивска петорка - Георги Божилов - Слона, Димитър Киров, Христо Стефанов, Йоан Левиев и Енчо Пиронков, но пък бе от същото велико поколение. На 31 май в Ню Йорк на 84 години си отиде Христо Явашев - Кристо. Знаменитият авангардист също е от поколението на Петорката и дори е следвал в един курс при проф. Георги Богданов със Слона и ДиКиро. Последният жив представител на Петорката остана само Енчо Пиронков. Сега маестрото се наслаждава на Цар Симеоновата градина от къщата си на ул. „Велико Търново” или се радва на чайките в морето в Созопол.

Пловдивската живопис е като приказка - хора и събития са преплетени един с друг. Христо Явашев и Георги Божилов са астрални близнаци. Родени са на 13 юни 1935. Тогава на света се появява и съпругата на Кристо - Жан-Клод. Димитър Киров пък нарисувал на млади години портрета на бабата и дядото на Радул Шишков ​- без изобщо да подозира, че след време двамата ще са приятели и колеги. Радул е бил пръв приятел на младия актьор Антон Горчев, когато той работи в Пловдивския драматичен театър. „Един на друг са си кумували, а дядо му направи много хубави портрети”, разказа пред "Марица" архитект Радул Шишков, който е внук на големия живописец.

Слона, Митко и Кристо се познаваха още от Пловдив

После са в един курс в академията. През 90-те години ходихме до биеналето в Париж и там се срещнахме с Кристо и съпругата му Жан-Клод. Той видя мъжа ми след 35 години и възкликна: Ааа, Митко!”, спомня си вдовицата на ДиКиро Русалия Кирова. Вечерята в Париж се водила на френски заради Жан-Клод. Майката на Русалия е френски филолог, а ДиКиро е випускник на Френския колеж. „Кристо се зарадва, че се видяха след толкова години, и говореше ту на френски заради Жан-Клод, ту на завален български”, спомня си г-жа Кирова.

След време, когато Тома Томов направил филма за Кристо, тя го попитала: „Слона и Митко се бориха тук да рисуват несоцреализъм, а Кристо беше там на свобода! И можеше всичко да рисува. И неговата борба там е била голяма, но не бе малка и борбата на тези тук”. Тя си спомня, че Йоан Левиев се чувствал потърпевш, че брат му е в Америка. „Митко казваше: Той не е по-малко талантлив от брат си, а Милчо стана световноизвестен, а не Йонито! Ирония - като избягаш и ставаш известен!”, разказва Русалия Кирова.

От великата пловдивска петорка ДиКиро и Слона са най-неразделни. От 1968-1985 година Димитър Киров е член на ръководството на Съюза на българските художници. Тогава е и председател на Градския съвет за изкуство и култура.

Пазел своите колеги, когато направят беля

Русалия Кирова веднъж попитала Начо Културата защо не направи Слона партиен член, та да стане шеф на художниците. „Той ми отговаря: Слона не може за себе си да се грижи, та за другите ли! Митко спасяваше всички. Бойджана се напил и тряскал телефони! После с Петьо Дочев обрали магазинчето за евтини бижута в Стария град през нощта. Сутринта рано-рано пускат бижутата по земята, та продавачките да ги намерят, все едно събират трохи. И пак викаха Митко да ги спасява”, разказва г-жа Кирова.

Към това поколение, но не в кръга на Великата Петорка бе и Радул Шишков. „През 1914 година беше последната голяма изложба на дядо ми и той я направи с много голямо желание. В нея направи и доста портрети на известни българи - помня, че бе нарисувал актьорите Антон Горчев и Васил Михайлов”, разказва внукът му арх. Шишков. Картините на майстора на пейзажа не бяха мъртви сгради и призрачни антични театри. Във всяка от тях прозираха тайни като в история, разказана от латиноамериканец, а не от младеж от Брестовица, добавя наследникът на майстора.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Каквото и да ти приказва Саръмов, СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ

Каквото и да ти приказва Саръмов, СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ

02.08.2020 | 19:39

Има ги във всяка медия продажните журналя (перо по НАЕМ) за възхвала или за хули - та и Саръмов, спец изкуствЕНяк. Каквото и да то разправя =СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ. "Великолепната петорка" дрън-дрън, назаем клише-фразеологии, колко лесно. Те тия от Априлското Поколение-ШАЙКА едно каре за белот не можеха да съберат, отделно, че един-друг се ядяха като ...АРТаджиЙЦИ.

Отговори
2 0
ЛЪЖЛИВИ ИЗМИСЛИЦИ

ЛЪЖЛИВИ ИЗМИСЛИЦИ

02.08.2020 | 18:17

Кристо беше Ню-Йоркер, от Сохо! (SOuth of HOuston Street!) Париж -на мук, някой нешо те е излъгал, какиното!

Отговори
1 0
ЛЪЖЛИВИ ИЗМИСЛИЦИ С ГАЗИРАН ПАТРИОТИЗаМ = РЕКОРДЬОР САРЪЕВ

ЛЪЖЛИВИ ИЗМИСЛИЦИ С ГАЗИРАН ПАТРИОТИЗаМ = РЕКОРДЬОР САРЪЕВ

02.08.2020 | 18:08

САМО ДИАГОНАЛНО ПРОЧЕТОХ НЯКОЛКОТО СТРУПАНИ ФАНТАЗИИ НА "СЪЧИНИТЕЛЯ" ЛЕГЕНДОСТРОИТЕЛ НА ГРАДА ХЕМ "ДРЕВЕН ПЪК ВЕЧЕН" МАЕСТРО САРЪЕВ - ДОСТОЕН ЗА ...ГИНЕС. "...През 1914 година беше последната голяма..." ДРЪН-ДРЪН ТОВА Е МАЛКО НЕВЪЗМОЖНО, ИЛИ ГРЕШИМ? РОСАЛКАТА ЛЪЖЕ - МИТЬО КИРОВ (НЕПРАВИЛНО САМОЗВАЛ СЕ "ДИКИРО") С КРИСТО ИЗОБЩО НЕ СЕ ИМАХА --- ТЕ БЯХА ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОТИВНИЦИ, ВРАГОВЕ, МИТЬО БИДЕЙКИ БАЙРАКТАР НА ЙОНИЧАГИТЕ ОТ ..."АПРИЛСКОТО ПОКОЛЕНИЕ" НА БКП. СЛЕД АПРИЛСКИЯ ПЛЕНУМ НА ЦК НА БКП С ВЪЗЦАРЯВАНЕ НА ДР. Т. Ж. ШАЙКАТА СТЪПКА АКАДЕМИЧНИТЕ ПЛОВДИВСКИ МАЙСТОРИ И ЗАХВАНА ДА КОЛИ/БЕСИ И ЦИЦА ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ. ОТДЕЛНО, ЧЕ ПОДБОРЪТ НА "ПЕТИМА" Е ПРОИЗВОЛЕН: ХРИСТО СТЕФАНОВ ЗАГЪРБИ Града при първа възможност се вкопчи в софийско жителство за да директорства на заплата, щото като художник ... Абе цялото ИЗЛИЯНИЕ цели г-ца Росалката, бивша балеринка от шантана да си пропагандира залежалата стока от цеха на Митьо и да постигне малко по-добри цени, че в тия трудни времена ... нито пенЦия, нито продажби, алъш-веришът замря ... Четете, бе Будали! Вярвайте! Пък Начо ДИКТАТУРАТА който обезлюди Трихълмието до куха ЧЕРУПКА за чалга, сергии и заплатаджии като изсели достойните стари фамилии кореняци е друга безкрайна тематика за цели ...томове! СЪЧИНЯВАЙ НА ВОЛЯ ИЗМИСЛИЦИ-ЛЕГЕНДИ, РУМЕНЧО!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?