Следвайте ни

"Вечерна сватба" от Иван Станков с онлайн премиера

viber icon

Премиерата ще бъде излъчена на запис на 19 ноември (четвъртък) от 18,30 часа на страниците на ИК „Хермес“ във Фейсбук и YouTube.

По време на събитието ще разговаряме с проф. Иван Станков, Стойо Вартоломеев (управител на ИК "Хермес" и редактор на книгата), доц. д-р Гергина Кръстева и доц. д-р Димитър Кръстев (преподаватели в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"), Младен Любенов (главен редактор на в. "Утро") и Марина Братанова (управител на книжарница "Хермес", Русе).

Ще ви разкажем повече за реалните истории, вдъхновили разказите във "Вечера сватба". Ще си поговорим за любовта и трагедията, за паралелите между живота преди и сега и за още много интересни теми.

В края на записа ще обявим и кой печели книга с автограф от нашата Фейсбук игра.

Събитието е част от „Литературен клуб „Хермес“ - нова инициатива на издателството, която цели да поддържа интереса към литературата чрез различни онлайн формати. Освен премиери на нови български книги, от ИК „Хермес“ планират и други любопитни онлайн рубрики, които ще бъдат обявени в следващите месеци.

 

 

За автора

Иван Станков е писател и преводач. Професор по българска литература във Великотърновския университет. Автор на монографични изследвания върху творчеството на Асен Разцветников, Йордан Йовков, Димитър Талев, Васил Попов, Борис Христов и др. Превежда от румънски книгите на Мирча Картареску, Дан Лунгу и др.

Автор е на трилогията с разкази „Спомени за вода. Dm“ (2014), „Улици и кораби. Gm“ (2017) и „Имена под снега. А7“ (2019). „Вечерна сватба“ е четвъртата му белетристична книга.

 

 

За книгата

 Книгата разказва за любов. Повечето от героите в някакъв вид наистина са съществували преди сто години. Крадци, млади вдовици, гимназистки, следователи, бъчвари, светици, самоубийци, акробати или проститутки – всички те са от най-големия български град на Дунава. Живеят там и носят на гръб междувоенното време. Всички правят най-старото нещо на света – обичат. Любовта ги намира и се стоварва отгоре им като откровение, но и като проклятие. А човекът се оказва слаб за такива дарове.

И мъртвите, и оцелелите споделят с читателя си: от любовта, както и от смъртта, изход няма.

 

Главно действащо лице в тази книга е любовта. Не красивата, романтичната и възвисяваща любов, а наранената, отхвърлената и изпепеляваща любов, която води до фатални изходи. Както казва една от героините: „Без любов не се живее, но пък с много любов – направо се мре“. И всички тези странни истории от други времена, случили се в едно красиво провинциално градче, заживяват своя нов живот, защото любовта не е подвластна на годините.

„Вечерна сватба“ ще стопли душата ви и ще събуди симпатии към тези отчаяни страдалци и грешници в любовта.

 

Стойо Вартоломеев

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?