Вече и задокеански звезди в "Океан от любов"

В 13-ото издание на фестивала имаше 240 участници, а публиката видя 21 спектакъла за 5 дни

За 13-и път театралният фестивал „Океан от любов” събра в Пазарджик над 240 участници.Тази година той бе организиран с малък екип, който се справи много добре, а и благодарение на подкрепата на общината фестивалът се случва в този наистина представителен формат. Това каза главният виновник за едно от най-важните културни събития в града Инна Церовска, директор на пазарджишкия Младежки дом. Тя представи двама от участниците в екипа: Весела Бабинова, актриса в Малък градски театър „Зад канала”, която за поредна година е активен участник в кръглите маси, част от фестивала, както и модерният и интересен режисьор Гьорги Георгиев-Антиката, който вече е носител на наградата за театрално изкуство „Икар”.

Различният фестивал

Фестивалът „Океан от любов” е различният фестивал. Аз от близо година мисля какво ново да предложим на участници и публика. След срещите и разговорите, които проведохме, мога да кажа, че фестивалът се отличава с новости, динамика, различност и заедност и това го прави наистина стойностен. Това е повод за гордост не само за Младежкия дом, а и за града, коментира Инна Церовска.

Колкото до това как този път сме конструирали фестивала могат да се откроят няколко важни и също нови неща. Освен станалите традиционни кръгли маси, организирахме среща между преподавателите, която роди идеи за следващата година - как да продължим, какво да запазим и какво още може да се добави.

Много интересно събитие, което се представи късно вчера в Младежкия дом, е един кратък, но интересен спектакъл,  резултат от събитието, наречено от нас „Drama lab”. В рамките на това събитие всеки състав излъчи по един свой представител и в рамките на четири дни тези млади актьори успяха да създадат представлението „Славеят и розата”. В същото време то е и дебют за режисьора Константин Еленков. Тази новост ни показа, че любовта, която носят и ръководителите, и децата, участници във фестивала, дава нов плод и това е шанс за сближаването между тях, разказа Инна Церовска.

21 представления за 5 дни

От 30 март до 3 април Младежкият дом е домакин на общо 21 представления, подбрани и представени след предварителна селекция. Тази година включително имаше едно куклено и това със сигурност ще бъде доразвито, защото на всички липсват тези представления, смята директорът.

Приятелите ни от македонския град Щип, които са редовни участници всяка година, в „Океан от любов” тази година ни изненадаха много приятно. Те представиха трудната пиеса „Антигона” . Спектакълът беше с модерно и съвременно звучене и иначе недотам интересният текст бе представен от деца на възраст между 9 и 14 години по един изключително добър начин.

Трябва да отбележим и друго, което характеризира 13-то издание на фестивала и също е много важно. Цели 11 от изиграните 21 спектакъла са от български автори. Това е нещо изключително. Както казах и на колегите си, след Чехов и Шекспир  - всички български автори. Пъстротата, различността на пазарджишкия театрален фестивал вече се усеща.

Режисьорът Гьорги Георгиев-Антиката пък се пошегува, че на фестивала има класика и антика, но не той, а много стойностни спектакли по автори като Шекспир и Молиер, наистина класика, към които са добавени и български драматурзи.

Говорихме си и това е така, че колкото по-къси са ни кръглите маси, толкова по-добри са представленията, защото добре направеното, образцовото няма какво да се коментира.

Количеството не е за сметка на качеството

Много е очевидно израстването на фестивала като качество и като организация. Старите добри практики продължават, а дали започващите сега ще се запазят, ще видим в следващите издания, допълни Антиката.

Актрисата Весела Бабинова сподели същите впечатления. По нейните думи, с всяка изминала година децата чакат все по-нетърпеливо месец април, за да покажат какво са подготвили. Има повече обмен, комуникиране между тях. Те се опознават, хвалят се, правят си бележки, винаги се следят с добри очи.

Редовните посетители на фестивала стават все по-добри и по-смело пристъпват към трудни текстове. Фестивалът става все по-голям и концентриран в енергията си. Тъй като се разраства и има нови неща, хората нямат търпение да дойдат и да покажат какво са подготвили. За тези деца театърът не е просто хоби и те търсят път към него, сподели актрисата.

Когато сложиш на нещо гръмко заглавие, както ние сме сложили на фестивала, това изисква голяма отговорност и си поставяш голяма цел. Но участниците в него вече наистина се изпълват с любов, не само към изкуството, а и едни към други и можем да кажем, че думите „Океан от любов” се изписват с дебели букви, допълни темата Антиката.

Да хвърлиш мост до остров Ява

В същия тон Инна Церовска разказа още, че вече са прехвърлили океана с полученото предложение в тазгодишното издание да се представи като ателие и подарък за фестивала танцов театър от остров Ява.

 Благодарение на добрите контакти с посолството на Индонезия имаме възможност да видим нещо нетрадиционно и екзотично и да се прехвърлим буквално към океана, коментира директорът на Младежкия дом. Според нея в 13-то издание на „Океан от любов” участниците са могли да се докоснат и до хората, които създават звука зад кадър на българските сериали в лицето на режисьора и сценариста Здрава Каменова. Младите хора ще отнесат много добри спомени и от режисьора от НАТФИЗ Мартин Каров, който представи импровизационен театър.

Лицата на младостта

И още един нов акцент - организаторите направиха среща на тези, които са още ученици и си мечтаят да станат актьори с момичета и момчета, завършили НАТФИЗ миналата година, но които са били част от фестивала „Океан от любов”. В срещата участваха младата актриса Елена Замяркова, която след завършването си избра пазарджишкия театър, Анатоли Ставрев, Николай Желев и завършващата тази година академията Самуела Церовска, която имаше за задача да отговори как ще продължи оттук нататък.

Инна Церовска не пропусна да напомни и за организирания за втора поредна година Мартенски театрален маратон.

Освен, че имаме за цел да подготвим пазарджишката публика за срещите от „Океан от любов”, с този театрален маратон се опитваме да ги направим съпричастни и към правенето на театър. Тази година по време на маратона бяха събрани средства от гражданите на Пазарджик, с които помогнахме на част от трупите, участващи във фестивала, което е сериозно постижение, похвали съгражданите си Церовска.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?