Следвайте ни

Вдигат заплатите на работещи в музеи и галерии

viber icon

Увеличение на минимална работна заплата и вдигане с една десета на процента за прослужено време за работещите в музеи и художествени галерии на бюджетна издръжка предвижда Министерството на културата.

Новият браншови колективен договор ще влезе в сила от 1 януари догодина.

Най-ниските възнаграждения в сектора за първи път ще бъдат съобразени с ръста на минималната работна заплата.

„Трябва да има корекция във фонда за издръжка. Преди няколко години имаше случаи, когато специалисти взимаха колкото помощния персонал”, припомня директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов.

Нито един директор на регионален музей в Пловдив не е наясно за какво увеличение става въпрос.

Процентът за прослужено време се увеличава от 1% на 1,1%.

Предвижда се по-голямо обезщетение при пенсиониране на служители със стаж над 25 години както и вдигане на размера на допълнителното възнаграждение за служители, придобили образователна и научна степен „доктор“ и научна степен „доктор на науките“. 

„Дали има подобрение, защото заплатите в сектора са ниски. Хубаво е да има увеличение увеличение на издръжката, защото тя е свързана с ток, вода и консумативи.

Консумацията се повишава – искаме да имаме климатизирани зали, а това води до повече разходи”, казва директорът на Художествената галерия Красимир Линков. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?