71

Възпитаникът на ПУ проф. Хюсеин Мевсим получи почетния знак "Златен век" в Анкара

Проф. Хюсеин Мевсим от университета в Анкара, който ръководи катедрата по славянски езици и литератури в Езиково-историко-географския факултет, получи в четвъртък почетен знак „Златен век“ и грамота от българското Министерство на културата, предаде БТА.

Наградата бе връчена от посланик Ангел Чолаков в българското посолство в Анкара.

Българският дипломат подчерта, че церемонията се провежда в края на една специална година. "Това беше бурна и драматична година. Бяхме заедно, плакахме заедно, борихме се заедно". Чолаков акцентира на сътрудничеството между България и Турция след разрушителното земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари Турция на 6 февруари.

"Символично е, че последната ни среща за тази година се провежда по щастлив повод. Тази година изградихме заедно нови икономически, инвестиционни и инфраструктурни мостове, но като че ли най-вече изградихме културни, интелектуални, приятелски мостове," допълни българският посланик.

Дипломатът определи проф. Мевсим като "най-ентусиазирания архитект и строител на духовните и интелектуални мостове между България и Турция", както и "посланик на таланта".

Мевсим благодари на българското Министерство на културата, като отбеляза символиката на наградата в годината, когато страната му отбелязва 100-годишнината си като република. "Най-важното нещо на света е да градиш, всичко останало е суета на суетите" допълни професорът.

Проф. Мевсим е писател, литературен историк, изследовател на турско-българските културни и литературни връзки и преводач.

Той е роден през 1964 г. в село Козлево, област Кърджали. През 1982 г. завършва гимназия в Момчилград, а в 1989 г. българска филология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". От 1991 г. се установява в Турция. През 2002 г. защитава магистратура, а през 2005 г. докторат в Института за социални науки на Анкарския университет. Преподава български език и литература във Факултета по език, история и география на Анкарския университет. Автор е на книги и изследвания върху българската литература, фолклор и история. Съставител и преводач на български и турски на различни антологии и сборници.

За близо 20 години той е написал и превел 68 издадени книги.

На церемонията присъстваха Юксел Йозкале, председател на Фондацията за икономически изследвания и социално подпомагане на балканските имигранти (BISAV), заместник-председателят на BISAV по административните въпроси Белгин Дорук, Ахмет Джебечи, който преподава в университета Гази, преподаватели във факултета на университета в Анкара по комуникация, студенти по български език и журналистика и българи, живеещи в Анкара.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?