Следвайте ни

Въстановиха бронзовия венец на Захари Стоянов в Дондуковата градина

viber icon

Бронзовият венец на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина бе възстановен. Това стана след като зам.-кметът по култура, туризъм и археология Пламен Панов получи разрешение от наследника на автора му проф. Димитър Бойков.

Наследникът на скулптора – Любен Бойков, е носител на авторските права на паметника и без неговото съгласие реставрацията на бронзовия венец е невъзможна.

Бронзовият венец изчезна от паметника в мътните години в края на миналия век. Сега бе възстановен от Веселин Ламбрев.

Творбата вече е в оригиналния си вид.

"Всяка година в Деня на Съединението част от официалната програма включва поднасяне на венци и цветя на паметника на Захари Стоянов. Тази година това ще се случи отново, като паметникът вече ще е в пълния си блясък. Това е само малка стъпка в подкрепа на предстоящата реконструкция на парковото пространство“, коментира заместник-кметът Пламен Панов.

В отдел култура се изготвят списък с монументалните творби, които се нуждаят от освежаване. Става въпрос за произведения от сграфито, мозайки и скулптурни паметници.

От общината разчитат и на сигнали на граждани за обекти, които имат нужда от интервенция.

По такъв начин бе реставрирана мозайката на Йоан Левиев в подлеза до Чифте баня и сграфитото на Георги Божилов – Слона на калкана на ул. „Съборна” 2.

Проф. Димитър Бойков е автор на паметниците "Гъдулар", "Братя Миладинови", релефа "Фигура на народната артистка Катя Попова", "Паметникът на Кресненско-Разложкото въстание" и др.

От 1982 е "Лауреат на Димитровска награда" за 1982 г. за скулптурната му композиция "Възкресение" в пантеона на Г. С. Раковски в Котел.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гала

Гала

16.07.2021 | 16:19

Къде е тази Дондукова градина? Или може би е Докторската градина?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?