71

Въртят БГ филма за "Оскар" и Джони Деп като френски крал

„Киномания 2023“ ще продължи 17 дни в LUCKY

Цели 17 дни Пловдив ще бъде в плен на филмовите страсти, които идват с поредното издание на „Киномания 2023“. В дните от 17 ноември до 3 декември в LUCKY Дом на киното ще бъдат показани  29 заглавия. 

Първата прожекция, с която стартира кинопанорамата, е на най-успешният фестивален български филм за тази година - "Уроците на Блага". Режисирана от Стефан Командарев и с неповторимото участие на Ели Скорчева, лентата спечели куп награди, сред които няколко престижни отличия на фестивала в Карлови Вари в Чехия.

 

Продукцията е българското предложение за “Оскар”, вече се излъчи и в Лос Анджелис. Във филма Скорчева влиза в образа на пенсионираната и наскоро овдовялата учителка Блага, която става жертва на телефонна измама. Оставайки без пари за гроба на покойния си съпруг, животът <210> се преобръща. Докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

 Във втория фестивален ден панорамата представя лентите „Палячи“ и „Тримата мускетари: Д'Артанян“. 

Сред най-интересните и хитови заглавия са „Чист късмет“ на режисьора Уди Алън и „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“ с Джони Деп. 

Лентата на „Чист късмет“ разказва пленяваща история с много любов, изневери и отмъщение, а на екрана ще видим изгряващата звезда на френското кино Нилс Шнайдер, както и познатият на зрителите Мелвил Пупо. 

Пупо играе и в "Жан дю Бари: Фаворитката на краля", но големите звезди в тази лента са Джони Деп и Майуен, която е и режисьор. Филмът, който се превърна в централна тема на фестивала в Кан, разказва за живота  във френския кралски двор през XVIII век.  Джони Деп се превъплъщава в ролята на крал Луи XV, a Майуен е куртизанката Жан дю Бари.

Пловдивчани ще могат да видят и френската продукция "Въпрос на чест", режисирана от известния актьор Венсан Песес, която е също сред наградените филми в Карлови Вари.  

Друго голямо име от света на киното ще гледаме във "Великият беглец". Там ще се запознаем с историята на 80-годишен старец, който бяга от старческия  дом, за да се включи в честването на 70-годишнината от десанта в Нормандия, а на големия екран ще се срещнем с великия Майкъл Кейн.

"Киномания 2023" се провежда със съдействието на Община Пловдив. Билетите за прожекциите са с цена от 10 лева, а за уч​ещи и пенсионери - 8 лева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?