Следвайте ни

"Варненско лято" оцелява в нета, залага на класика

viber icon

Един от най-успешните и наложили се през годините международни театрални фестивали - „Варненско лято“, минава в дигитален вариант заради пандемията. Живите представления се изместват за месец юни догодина, но от 25 ноември до 6 декември фестът ще се проведе в интернет пространството. Председател на настоятелството на фондация "Виа Фест", която организира събитието, е голямата актриса Цветана Манева.

Това е 28-о издание на „Варненско лято“, което ще включва специално подбрана международна селекция. Във фокуса на програмата ще са европейските класически пиеси и техните интерпретации от водещи режисьори, някои от които ще видим за първи път. Всички ще могат да се гледат със субтитри на български език в подстраницата на фестивала на www.viafest.org.

Спектаклите ще бъдат със свободен достъп в рамките на 72 часа от първото им излъчване.

А самите те са много и разнообразни. И след като говорим за европейски класически драматургии, няма как да минем без заглавия като „Зимна приказка“ и „Макбет“ на Шекспир, „Коварство и любов“ на Фридрих Шилер, „Войцек“ от Георг Бюхнер, „Натан мъдрецът“ от Лесинг и други.

„Изборът да наблегнем на европейската класика не е случаен, в известен смисъл е закономерен. Тя има своето сериозно място в световния театър, още от Древна Гърция. Класическите автори, като Шекспир и Чехов, продължават да бъдат в основата на най-иновативните търсения и в модерния театър. Една и съща история може да бъде представена от различни гледни точки. Съвременните режисьори често вкарват нов поглед, който съдържа универсални неща за човешката природа. Силата на театъра е именно когато успее да свърже едни интуиции за човешкия живот с нашето време“, коментира за „Марица“ Асен Терзиев, главен координатор на фондация "Виа Фест".

Фестивалът ще включи и няколко танцови хореографии, сред които „Шест бранденбургски концерта“ на белгийската компания „Розас“ & B'Rock Orchestra. Хореографката Анне Тереза де Кеерсмакер използва музиката на Бах, а спектакълът ще е премиерен за България. 

Друг интересен елемент е танцовият п​ърформанс "13 езика" от Тайван, който съчетава азиатските традиции със съвременни техники.

Важен акцент е също документалният филм за танцовия спектакъл „Може би“ на французойката Маги Марен. Спектакълът е вдъхновен от Самюъл Бекет. Създаден е през 1981 година и до ден днешен не спира да се играе на едни от най-престижните световни сцени и фестивали. Той бе плануван да се покаже на живо в България, но заради пандемията ще остане за бъдещ момент. 

Финалът ще се постави от българския режисьор Галин Стоев, който е подготвил късометражен филм „14 минути Непостоянство“ за своята постановка „Двойното непостоянство“ от Пиер дьо Мариво за театъра в Тулуза, на който е директор. Във филма варненският режисьор размишлява върху темата какво може да сподели едно представление, когато не се представя на живо, а чрез видео. 

„Със сигурност виртуалното пространство има своите недостатъци и предимства. Театърът, като нещо, което присъства повече от 2000 години, се променя. Появата и масовото развитие на киното го тласна да открие свой собствен и специфичен език. Да показва произведения, различни от тези, които виждаме в киното.

Развитието на технологиите и интернет също няма как да не се отрази върху театъра. Стриймингите са нещо ново за страната ни, но в световен мащаб навлязоха от десетина години. Разбира се, те не могат да заместят емоцията от живия контакт, но служат за достигане на по-широк кръг от хора, както и за архив на театрите. Камерата дава друг достъп, който е невъзможен в залата - виждаш близки планове, може да погледнеш зад сцената. Чрез видеозаснемането няма значение в коя точка на света се намира човек. Ще може да гледа спектакли, до които иначе е много трудно да се докосне“, допълва Асен Терзиев. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?