46

Варненци идват с разтърсващия спектакъл "Поразените"

Спектакълът "Поразените" от Теодора Димова на варненския театър „Стоян Бъчваров“ ще гостува на сцената на Кукления театър в Пловдив в два поредни дни - 11 и 12 април от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов”. Спектакълът не се препоръчва за лица под 12 години. 

Представлението е по романа „Поразените“ на Теодора Димова, като варианта за сцена е драматизация на Стоян Радев Ге. К. Романът е една разтърсваща творба от XXI век за грозните истини на тоталитарния български XX век.

Памет за болката, която не прегаря и свидетелство за човечност сред жестокостта, романът на Теодора Димова не просто докосва, а нажежава сетивата. Не просто извежда от зоната на комфорт, а обвинява. 

„Поразените“ е носител на Национална награда за български роман на годината "13 века България", Награда "Перото" в категория "Проза". Спектакълът е удостоен с Награда Варна 2021 за екипа на театър “Стоян Бъчваров“.

„Романът "Поразените" е адаптиран за първи път за сцена във Варна. Това е поклон на българския театър към паметта на предците ни, пред техните обезличени съдби.

Единственото, което можем да направим за тях, е да помним, да знаем, да предаваме на другите поколения. Паметта е може би най-важната, най-спасяващата способност на човека", казва авторката Теодора Димова.

Главните роли изпълняват Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Петя Ангелова, Александра Майдавска и Полина Недкова.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?