2374

Ваня пази любовно послание, скрито в яйце

Колекционирането на яйца от различни птици е европейско хоби, което се е зародило още в началото на 19. век. Тогава тръгва модата пътешественици да събират яйца от всевъзможни хвъркати. Колекциите на яйца като културен артефакт са много по-редки.

Пловдивчанката д-р Ваня Велкова живее от 25 години в Берлин. Тя е доктор по психология и е лицензиран експерт по международен етикет и протокол. През 2016-а е обявена за Българка на годината. От години събира украсени яйца от цял свят. В колекцията ѝ има над 400 от 6 континента. Те бяха показани в зала „Съединение” на Историческия музей в Европейската нощ на музеите и галериите.

Яйцата не са първата страст на д-р Ваня Велкова. Тя изследва от дълги години българските традиции, както и костюмите, и фолклора на много други народи по света. Притежава една самобитна колекция от автентични български носии и накити от всички етнографски области у нас. Тя е представяна на изложби в България и по света. Понеже колекцията е много голяма, я държи на няколко места.  

Сбирката ѝ от шарени яйца бе представена за първи път в Пловдив. „Още в деня, когато се проведе Европейската нощ на музеите, аз видях как стотици, ако не и хиляди как минаха да я разгледат. Всички хора бяха толкова положително заредени”, разказва д-р Велкова.

Първото „яйчице” получила от майка си за Великден

Било дървено. Пази го и досега като хубав спомен. След години получила друго яйце - от Полша. Поводът за старта на колекцията били няколко унгарски яйца от дърво, които видяла на летището в Будапеща. Толкова се впечатлила, че ги купила и започнала да трупа яйца от цял свят. Решила да оформи колекция за себе си и за дъщеря си и да проучи яйцата като културен и ритуален артефакт по света.

„Така тръгнах да обикалям базари, да се срещам с майстори, търсех контакти, купувах книги. Опитвах да издиря информация за това какво означават яйцата за този или онзи народ, каква е символиката на орнаментите - без значение дали това са истински яйца от птици, или са дървени или метални”, спомня си тя.

Голямата колекция, която е една от най-богатите в света, започва от само няколко дървени яйца. В продължение на години ги събира - както и информацията за тях. В един момент се появила нейна студентка от Пакистан. Казала ѝ: „Госпожо,

бях в Пакистан и ви донесох няколко яйца.

Осъзнах, че това не е само християнски символ на възкресението, но ​означава много за доста други народи. За тях то е символ на раждането, безсмъртието и възкресението, прераждането и кръговрата”, разказва пловдивчанката.

За народите по света то символизира вяра и надежда. Според легендите на източните народи целият свят идва от едно яйце. За д-р Велкова е много важен фактът, че още преди 5 хиляди години китайците са подарявали рисувани яйца за настъпването на пролетта. В египетските гробници са откривани украсени щраусови яйца от 3 хиляди години. Чела е информации, че още преди 60 хиляди години народите в Африка са полагали в гробовете такива яйца с пожелание този човек да възкръсне.

Един от безспорните уникати в колекцията е щраусова резбована черупка от Южна Африка, донесена от неин приятел. Другият ѝ интересен експонат е от холандски порцелан от Делфт. В началото на 20. век младите момичета в Германия имали обичай да превръщат яйцата в кутии за любовни послания до избраниците си. Д-р Ваня Велкова има и такъв екземпляр.

На изложбата в Пловдив

погледите събра и напълно ажурно яйце от Германия.

Друг експонат пък е създаден от полираната шишарка на дървото банксия в Австралия, а пети - от седеф, взет от миди в Нова Зеландия.

Само Адолф Петер Гууп от Лихтенщайн е имал голяма колекция от яйца от цял свят, подобна на нея. В нея има над 2000 екземпляра. „Той, за съжаление, вече не е между живите. Съжалявам, че не съм имала възможност да се срещна с него. Знам, че е колекционирал през целия си живот яйца от народите по света. Решил е някои да остави на децата и внуците си, а по-голямата част да дари на музея във Вадуц”, казва д-р Велкова.

Тя държи огромната си колекция в кутии - всяко яйце е опаковано. Най-сложно е съхраняването на истинските, защото те са най-крехки. Повечето от натуралните ѝ яйца са с изпразнено съдържание. За д-р Велкова най-интересни си остават истинските птичи яйца. Има от паун, щраус, ему, нанду, пъдпъдък, пуйка, гъска, гилемод…

В Берлин пловдивчанката работи като езиков преподавател. За изложбата „Яйцето” е изготвила луксозен каталог с прекрасни снимки от колекцията си. Той е двуезичен - на немски и български.

Чудесата на баба Катя от Ракитово

Единствените яйца в колекцията, които пазят оригиналния си пълнеж, са тези, които идват от Ракитово, Велинградско. Там ги е правила майсторката Катерина Елчина. Технологията е такава - първо рисува яйцата с пчелен восък, а след това в едно гърне на огън ги вари, като в гърнето е самата боя. Поставя в него около 60 яйца.

Първият директор е на училището ни в Хамбург

Д-р Велкова е кореспондент на вестници и радиостанции у нас и в чужбина. Тя е инициатор и основател на българското училище в Хамбург - негов първи директор и учител. Тя е основател на асоциацията на българските училища в чужбина - това е най-голямата неправителствена организация на българите зад граница. През 2016-а е обявена за Българка на годината.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?