Следвайте ни

Вълнуващо представяне на романа на Деметра Дулева "Преобърнати съзвездия"

viber icon

Деметра Дулева представи втората си книга „Преобърнати съзвездия“ днес в Пловдив. Това е вторият й роман след „Странстващия албатрос“. Събитието се проведе в културен център „ТракАрт“ от 11:30 часа като част от литературния фестивал „Пловдив чете“.

Премиерата беше открита от редактора на „Преобърнати съзвездия“ Валентин Георгиев, който сподели, че по стечение на обстоятелствата се е запознал с авторката на вчерашния ден по случай премиерата на книгата в Сливен.

 

Съвсем искрено той сподели, че в книгата на Деметра има някаква магия, тъй като и вчера и днес времето около представянето просто си прави шеги с нас. Успехът на „Преобърнати съзвездия“ обаче според него е категоричен, тъй като въпреки лошото време и петъчния следобед, в Сливен залата е била пълна. Отдава факта, че в публиката е имало само жени, на посвещението на книгата на момичетата. Той допълни още, че такова нещо му се случва за първи път на представяне на книга.

В Пловдив аудиторията се състоеше може би по равно от мъже и жени. Актрисата Анна Танчева, с която Деметра Дулева се познава от Париж прочете откъси от романа. Най-интересното според авторката е, че предложението на актрисата е дошло преди тя да знае каквото и да е за сюжета на книгата. С изненада Танчева осъзнава, че се припознава в героинята Йоана, тъй като израства в Пловдив, живее в Париж и пътува до Мадагаскар точно като нея.

В прочита пред публиката емблематично прозвуча един от лайтмотивите на книгата: „Аз съм това, което помня“.

Романът „Преобърнати съзвездия“ беше представен от Антон Баев, който е водещо име в литературните среди. Тъй като самият той е завършил Английската гимназия, Баев сподели, че намира сюжета и всичките му детайли за изключително автентични. Според него книгата е ценна с това, че поставя акцент върху младежките години и в същото време проследява процеса на съзряване на едно 14-годишно момиче до момента, в който то вече е жена на 44. Определя спомена като сечиво, с което се гради романът.

 

Кулминацията на събитието беше моментът, в който микрофона взе авторката Деметра Дулева. Тя не скри, че за нея премиерата в Пловдив е може би най-вълнуващата от всички. Въпреки, че е израснала в София, тя споделя, че усеща връзката между жените в семейството като най-силна в Пловдив. Според нея основната идея на романа й е, че освен белезите на миналото, хората носят и това, с което то ги е дарило.

По време на представянето актрисата Анна Танчева загатна и за присъствието на лирически отклонения на места в книгата. Публиката чу едно от включените в романа стихотворения, чийто автор Цанко Лалев беше сред присъстващите.

В аудиторията имаше хора, които вече са прочели и двете книги на Деметра Дулева и споделиха, че само 20 страници от романа са достатъчни, за да събудят творческа енергия и у тях самите.

В края на събитието авторката с удоволствие разписа книгите на всички желаещи.   

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?