Следвайте ни

Валентин Стефанов - ученикът, който се влюби в родопските песни

16-годишният талант сам обикаля села и махали, за да търси автентични мелодии. Има вече шест студийни записа и няколко видеоклипа

viber icon

Николай Чапански,

автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

 

Валентин Стефанов преоткрива красотата и въздействието на родопските песни преди две години, когато постъпва в музикалната школа на Виолета Щерева към ОДК - Пловдив. Дотам 16-годишният певец стига благодарение на своята учителка по музика в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия, която, за да му оформи оценка, го кара да запее любима народна песен. Тогава Вальо запява песен от репертоара на Георги Чилингиров и тя остава възхитена от гласа му. Така се стига и до първите студийни записи по аранжимент на Румен Монев, а след това и клипове за една от водещите музикални телевизии.

Родствените корени на Валентин са от асеновградското село Бачково. А любовта към автентичната родопска песен дължи на своя дядо, на когото е кръстен, и на своя прадядо Ангел Вълнев - първия шивач на мъжка мода в Пловдив, също роден в Бачково. Освен признат шивач, той е свирил на мандолина и е пеел превъзходно.

"Дядо ми беше голям почитател на песните на големия Георги Чилингиров и имаше всичките му записи, издадени на грамофонни плочи и аудикасети. Това бяха най-слушаните песни в нашата къща, а дядо казваше, че с гласа на певеца Родопа планина оживява. От дете слушах тези песни заедно с дядо ми Валентин и някак си по естествен начин ги заобичах и аз", казва младият талант.

Неговият глас е наситен с плътни обертонове и веднага прави впечатление на Виолета Щерева, ръководител на формация за автентичен фолклор „Куклици“. Тя вижда потенциал в чудесния плътен глас на Вальо и започва да работи с него. Участват на различни конкурси, надпявания и фестивали в страната. Валентин стига и до микрофоните на националното радио в конкурса за млади фолклорни таланти „Рано в неделя“, а миналата година осъществява и първите си видеоклипове за телевизия „Фолклор ТВ“.  Вече има шест студийни записа на песните „Майка Йордана плетеше“, „Кара ли та, Руске ле“, „Глави ме майчо карагьозлер“, „Петър Калина думаше“, „Изплела съм ти севдице“ и „Събрали ми са събрали“. Всички песни записва с Румен Монев, но при едно условие - без да се променя нищо по текста на песента, без значение от сложността на думите.

Вальо сам обикаля и издирва стари песни от възрастни хора в близкото до сърцето му село Бачково и околните села. Той има голямо желание да ги запише и предаде на слушателя и идните поколения, без да променя нищо по тях.

"Обичам родопската песен във вида, в който е била създадена - чиста, неподправена, докосваща сърцето, и се прекланям пред тези, които са ги създали и изпели за пръв път", казва мъдро Валентин Стефанов. 

Вече всичките му приятели гледали с друго око към народните песни и танци. Зарекъл се е, че след като завърши специалността „Ландшафтна архитектура“, която изучава в момента, ще се посвети изцяло на фолклорното изкуство.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Вълчан Войвода

Вълчан Войвода

09.11.2020 | 14:51

Браво на момчето и на родителите му. Горд Българин съм и искрено се радвам, че има такива младежи!

Отговори
1 0
daas

daas

09.11.2020 | 07:14

Последният ми месец за заплата стана за 11000 долара ... Всичко, което направих, стана онлайн работа от уют вкъщи за 3-4 часа / ден, която бях дадена от тази организация, която открих по интернет и че ми платиха за нея 95 долара на всеки час ... опитайте сами===>>>www.Selfmax5.com

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?