Вълчан Петров сред лауреатите на „Оскар Кокошка"

Пловдивчанинът Вълчан Петров е сред лауреатите на конкурса „Ателие на Дунава" в Пьохларн, Австрия - родния град на експресиониста Оскар Кокошка. Живописецът спечели наградата на кмета-домакин на едноименния международен симпозиум Алфред Бергнер. Още един българин е в челната редица на състезанието - скулпторът Красимир Колев, който живее в Швеция. Той е носител на специалния приз на състезанието, в което тази година участваха 27 творци от 15 националности. Председател на журито е съветникът в Министерство на културата Георги Трифонов.

Колекция от творби „Избрано от продукцията на симпозиума „Ателие на Дунава" от Пьохларн ще бъде подредена в Градска художествена галерия. Експозицията, която включва живопис, графика и скулптура, ще бъде открита на 25 септември от 18 ч. След това в Нощта на музеите и галериите на 2 октомври се проведе видео-връзка през скайп с авторите от Австрия.

Симпозиумът е форум само на пет години. Той е част от проекта „Европа идва в Пьохларн, Пьохларн отива в Европа", който всяка есен събира живописци, грефици и скулптори в родния град на Кокошка, за да работят заедно. Инициатор и арт директор на феста е пловдивчанинът Атанас Колев, който през революционната 1989 г. се изселва в Пьохларн.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Д-р Пешев

Д-р Пешев

17.10.2009 | 23:15

Вълчан Петров заслужено е сред лауреатите.Пловдив може да се гордее,че в него твори един изключителен скулптор.

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?