3906

В зрелищен фестивал: Античността и Средновековието на древния Пловдив оживяват през юни

Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ събира близо 200 възстановчици от 6 държави

 

За 6-та поредна година Сдружение за исторически възстановки „Филипопол” ще потопи публиката в славното минало на Пловдив с поредица от възстановки и демонстрации от 14 до 16 юни. Целта е да се създаде едно впечатляващо и незабравимо преживяване за пловдивчани и гости на града, а Пловдив да се утвърди като домакин на културно-исторически форум от европейски мащаб. 

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“,се финансира от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година. Мащабното и зрелищно събитие ще посрещне близо 200 възстановчици от България, Хърватия, Сърбия, Румъния, Русия и Украйна . 

Форумът ще бъде открит на 14 юни с шествие от Римския форум до Римския стадион. Специална програма ще даде старт на сцената на Римския стадион в 19.00 ч. Входът е свободен. 

На 15 и 16 юни, по традиция парк „Лаута” ще се превърне в арена на древните ни предшественици от Античността и Средновековието. Участниците ще пресъздадат живота в тези периоди във всички аспекти - храна, напитки, занаяти, музика, танци, стрелба с лък, езда, битки, етнология и култура. 

„Амбицията ни е да привлечем разнообразна аудитория от национален и интернационален мащаб, което ще повлияе благотворно върху туризма и икономиката на Пловдив. Съживявайки вечния Филипопол, ще утвърдим позицията на Пловдив като водещ културен център, първият български град Европейска столица на културата през 2019 г. и носител титлата за 2022-а за „Най-добра туристическа дестинация в Европа”, споделят от екипа на организаторите. 

Входът за всички събития е свободен. 

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?