Следвайте ни

В проекта за бюджет: Община Пловдив дава 930 600 лв за фестивали

viber icon

36 големи фестивала са одобрени и качени в проекта за културен календар за догодина. За тях ще бъдат отпуснати 930 600 лева. Парите трябва само да бъде одобрени на общински съвет на една от следващите сесии.

Тенденцията за поредна година е да се увеличават средствата за фестивални прояви и така да се стимулира културното многообразие в града.

За 2021 година има поставен таван от 50 хиляди лева за стойността на проект. 

Фестивали като „Дни на музиката в Балабановата къща“, театралният „Черната кутия“, кукленият „Двама за малко трима са много“ и „Пловдив Джаз Фест 2021“ ще получат максималното финансиране от 50 хиляди лева.

„Пловдив чете“ очаква 45 хиляди. Най-старият пловдивски фестивал - „Международният фестивал на камерната музика“ ще получи 23 705 лева. Това е с около 2 хиляди повече от миналата година. 

„За „Черната кутия“ 50 хиляди лева са достатъчни, макар в ковид кризата международните прояви да са много сложни – тази година имахме откази от пътувания, връщане на билети. В „Черната кутия има много сложна логистика“, каза артистичният директор на фестивала Слава Младенова. 

„Международният фестивал на камерната музика“ бе отложен тази година заради пандемията. Организаторите му са доволни от финансирането, но са притеснени от продължаващата криза.

„Трябва да купуваме билети януари-февруари, а точно тогава вероятно ще има затворени държави. Средствата от общината ще стигнат за фестивала“, каза упревителят на организатора му „Интерарт фест“Ирен Чанкова.

Артдиректорът на фестивала Евгений Шевкенов планира да покани няколко световни имена за проявата през 2021. 

Освен 36-те одобрени фестивала има и 10 други, които са в резервен списък. Те ще заместят одобрените, в случай, че се откаже, че титулярите не могат да ги проведат. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?