2374

В Перник тръгва "Сурва", а в Пловдив лепим кукерски маски

Детската занималня „Като лъвовете” ще направи за първи път работилница за кукерски маски. Тя ще започне утре в 10 часа в залата й в квартал „Гагарин”, като в нея ще бъдат допуснати до 12 деца.

Работилницата ще продължи два часа. Целта е събитието да съвпадне с празника „Сурва” в Перник и да запознае малките с това какво е кукер. 

Щом имаме Хелоуински маски, значи ще имаме и кукерски – нека припомним на малките, че ние имаме още по-страшни неща. Ще бъда разказано за традицията, а след това малките сами ще изработят маски, обясняват от „Като лъвовете”.

Материалите няма да са съвсем като от народната традиции – на малките майстори няма да им дават дълги валми вълна, но ще има традиционни материали.

Педагогът Катерина Ивичева ще им покаже как с наличните материали те могат да направят маска, която изобразява вол или страшен бик. 

Малките майстори ще получат предварително подготвена маска, която може да се сложи на лицето. Отгоре ще се лепят прежда в различни цветове, мустаци и рога от хартия.

За материалите и участието децата трябва да платят по 15 лева.За работилницата досега са записани 8 деца и още има няколко свободни места. 

Световноизвестният пернишки фестивал „Сурва” стартира след тригодишно прекъсване вчера. Той ще продължи до утре. Три дни в града ще шестват участници, които са маскирани със страшни ликове.

Те са разделени в различни групи. Това ще е най-голямото събитие в града. Очакват се и хиляди посетители и затруднено движение.

Какви други интересни събития можете да посетите в града тази седмица, четете на spravochnik.marica.bg - най-добрия гид за Пловдив

Още за събитието може да прочетете и ТУК

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?