46

В ОДК-Пловдив: Ревю и изложба за Деня на дизайна

С авторско ревю и изложба на свои скици, модели и рисунки децата от Центъра за подкрепа на личностното развитие - ОДК - Пловдив, честват днес Световния ден на дизайна.

Той се отбелязва  на 27 април, откакто Професионалното обединение на дизайнерите в САЩ решило да постави началото на професионалния си празник през 2006 г. Под тепетата  празникът е повод Школата по дизайн към ЦПЛР да покаже измайстореното в ателието от своите сръчни и креативни възпитаници. 

Началото е в 18 ч. със самостоятелна изложба на четвъртокласничката Изабела Димкина. В експозицията са събрани скици, модели, пейзажи и други проекти, създадени по време на онлайн заниманията и след завръщането присъствено на децата в школата.

Най-доброто, сътворено от всички през годината, пък ще бъде експонирано на фасадата на сградата и в двора. Там ще дефилират и сръчните майсторки - с изработени от самите тях поли, под които се подава дискретно тюл, и с преметнати кокетно чантички, също "направи си сам".

Младите дизайнери от 1. до 12. клас седмици наред работили и по друг модел - добрите стари торби от здрав плат с две дръжки, които в миналото се наричаха "пазарски", а сега ги носи всяка тийнейджърка. Освен че са ги ушили сами на машина, всяка авторка е създала свой дизайн, рисувайки отгоре с текстилни бои.

Преди да преминат към дизайна, всички правят първи стъпки с рисуване на човешка фигура и лице, учат пропорции и как да "раздвижат" фигурата.

Любими на ръководителката Маша Катилева са предизвикателствата да се майстори от нищо нещо. Идеята за рециклирането, отговорното потребление и нов живот на капачки, стари парчета плат и хартия е основна философия на Школата по дизайн.

През миналата година тя инициира и благотворителна акция, в която децата от школата събраха кукли Барби, ушиха им рокли и ги подариха на връстници от детски болнични отделения.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?