В Нощта на музеите: Балон колкото 3-етажна къща от найлонови торбички

Балон с размерите на триетажна къща ще полети в небето в Нощта на музеите и галериите на 21 септември. Проектът е на Музео Аеро Солар и е част от програмата “Град и публични пространства”. Балонът ще бъде направен от събрани от пловдивчани непотребни торбички и ще е сред атракциите на форума. Инсталация под предизвикателното заглавие “Преди да умра” пък ще събере мечтите на хората от града на тепетата и ще ги събере в книга. Глобалният проект е стартирал миналия септември в Ню Орлеанс и след това продължен в над 30 града на 6 континента.

Американската авторка Кенди Чанг ще издаде събраните откровения в книга през 2013. “Архитектурен форум” ще представи изложбите “Кино Комсомол - място за култура” и “Ще ми се да беше”, които разглеждат сегашното състояние и бъдещето на кино “Комсомол”,  Джумая джамия и църквата “Св. Богородица”. Фотографската изложба на Лубри (София) ще бъде разположена в светещите рекламни табла по улиците на града.

Сблъсък на научни теории и физически формули с ежедневна реалност и социологически и политически феномени представя Янек Симон от Полша. Неговите проекти съдържат електронни системи от типа “направи си сам”, чрез които се търсят алтернативи на съвременната култура. Какво ще изпее новосъздаденият Хор на оплакванията публиката чуе на премиерен концерт на Римски стадион.

Старозагорецът Мартин Пенев ще танцува с облепени по тялото му електроди, които предават напрежението на мускулите към специално разработена компютърна програма. Тя превръща получените данни в аудиофилтри и ефекти.

Организаторите на събитието от фондация “Отворени изкуства” отправят предизвикателство към всеки, който би искал да разкаже в кратък текст интересна случка или измислена история, свързана с магията на нощта. Жанрът е свободен, а темата е “Знам какво направи миналата Нощ”. Текстът трябва да е до три страници. Хората ще гласуват за харесаната от тях история на страницата на събитието във Фейсбук.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?