49

Увековечиха тракийския славей Динка Русева

Гъдуларят Атанас Вълчев я изкарва от калта като зоотехник и я представя пред цяла България

Николай Чапански,

автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, 

folkduma@abv

Преди дни  в родното село на Динка Русева - Пет могили, община Нова Загора, беше открита паметна плоча на незабравимата народна певица, наричана Славея на Тракия. Над 800 души присъстваха на церемонията, за да изразят своето преклонение и възхищение пред нейното дело. След полагането на цветя пред паметната плоча в читалището се проведе възпоменателен концерт с участието на много талантливи нейни последователи. 

Включиха се синът Ради Драгиев, известен кларнетист, както и нейните внуци Димитър, Бетина и Екатерина, които също са се посветили на фолклора. На сцената беше и певицата Десислава, ученичка на Динка Русева в началото на певческата си кариера през 90-те години. Пяха още  Петя Гочева, Евгения Георгиева, Веселин Николов, Добри Селиминовски, фолклорна група "Българско веселие", формация „Жарава“ и други състави от Раднево и Нова Загора.

"Всички те ни показаха, че любовта към фолклора, на който се посвещава Динка Русева през целия си живот, е непреходна", каза Диана Раднева, секретар на читалище „Никола Вапцаров 1926“ в село Пет могили. Тя благодари на всички, че са участвали в програмата без хонорар в памет на неповторимата Динка Русева.

Настоятелството на читалището е взело решение да увековичи известната народна певица с поставянето на паметна плоча на входа на читалищната сграда, откъдето тя е започнала певческата си кариера като ученичка. На плочата е поставена нейна снимка с надпис „С признателност - Славеят на Тракия - Динка Русева“.

Тя завършва ветеринарна медицина и става зоотехник в родното си село, като е обслужвала още няколко села около него. Но истинското признание за таланта <210> идва от сватбите в региона, където Динка е забелязана от известния гъдулар Атанас Вълчев. Казва си, че този глас трябва да бъде чут от цяла България, и я представя на музикалния редактор в Радио София по това време - Йовчо Караиванов. Така Динка Русева стига до микрофоните на Българското национално радио и то без задължителното прослушване, като записва първите си песни „Митра в градинка седеше“, „Глас ми се чуе“ и „Мъри Стано, бяла Стано“. Гласът <210> започва да звучи често във фолклорните предавания и набира популярност в края на 70-те години.

"Неповторимият гъдулар Атанас Вълчев ме изкара от калта и ми показа пътя в живота", казваше с благодарност приживе известната народна певица.

 На 13 ноември 1986 г. тя прави едни от най-хубавите си записи в Радио Пловдив по обработка на Тодор Пращаков. Сред най-известни песни са „Седнах да вечерям с моята свекърва“, „Прошка искай, младо булче“, „Ивано, мари Иванке“, „Индже из гора ходеше“ и много други запазени в златния фонд на радиото. Най-много е пяла с оркестър „Авлигите“ от Стара Загора, Конушенския оркестър, „Южни ритми“ и „Тракийски солисти“.

Всяко лято в Раднево се провежда конкурс надпяване „Тракийски славей - наследството“ с нейните песни и надсвирване на сватбарски оркестри. Напуска този свят през 2018 година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?