Следвайте ни

Утре връчват Вазовата награда на проф. Боян Биолчев

Професорът ще засади свое дръвче в градината на носителите

viber icon

Проф. Боян Биолчев е удостоен с Вазовата награда за литература, той ще получи най-високото отличие, което се присъжда на български писатели, поети и публицисти на церемония  на 8 юли в Сопот, когато градът чества 168 години от рождението на Иван Вазов.

Церемонията ще се състои в 19.00 часа на площада, на който се издига паметника на Патриарха на българската литература. Призът ще бъде връчен на проф. Боян Биолчев от кмета на Сопот Деян Дойнов.

Боян Биолчев е сред българските интелектуалци и писатели, които са приятели на Сопот. Само за година той бе няколко пъти в родния град на най-големия български писател и заедно с гражданите му посрещна националния празник 3 март, участва в честванията на ген. Георги Вазов, както и  в още няколко културни прояви, организирани от  общината и къщата-музей.

Утре, неделя, 8 юли, преди кметът  Деян Дойнов да връчи приза на проф. Биолчев,  от в 17.00 часа в къща-музей „Иван Вазов” ще се състои традиционната среща на лауреата на Вазовата награда с граждани на Сопот и почитатели на неговото творчество.

След срещата проф. Боян Биолчев ще засади своето дръвче в градината на носителите на Вазовата награда, която е в непосредствена близост до родната къща на народния поет.

След словата на кмета на Сопот Деян Дойнов и на носителя на Вазовата награда проф. Боян Биолчев, с тържествен военен ритуал ще бъдат положени венци на паметника на Партиарха на българската литература.

Връчването на Вазовата награда е кулминацията на тържествата, посветени на рождението на Иван Вазов. Тържеството бе предшествано от серия прояви, посветени на народния поет . В рамките на празничната седмица бе чествана и 150-годишнината от рождението на най-малкия брат от фамилията  д-р Борис Вазов.

На 9 юли, рождената дата на Иван Вазов, църквата „Св. св. Петър и Павел” в Сопот ще бъде отслужена света литургия  по случай 168 години от рождението на народния поет за спомен на семейството. Този ден в Сопот продължават проявите в чест на Иван Вазов.

По случай Вазовите празници в неделя на площада в Сопот концерт ще изнесе Веселин Маринов, а на 9 юли в театралния салон е рециталът на Недялко Йорданов „Не остарявай любов”. /Марица.бг

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?