Следвайте ни

Утре връчват Вазовата награда на проф. Боян Биолчев

Професорът ще засади свое дръвче в градината на носителите

viber icon

Проф. Боян Биолчев е удостоен с Вазовата награда за литература, той ще получи най-високото отличие, което се присъжда на български писатели, поети и публицисти на церемония  на 8 юли в Сопот, когато градът чества 168 години от рождението на Иван Вазов.

Церемонията ще се състои в 19.00 часа на площада, на който се издига паметника на Патриарха на българската литература. Призът ще бъде връчен на проф. Боян Биолчев от кмета на Сопот Деян Дойнов.

Боян Биолчев е сред българските интелектуалци и писатели, които са приятели на Сопот. Само за година той бе няколко пъти в родния град на най-големия български писател и заедно с гражданите му посрещна националния празник 3 март, участва в честванията на ген. Георги Вазов, както и  в още няколко културни прояви, организирани от  общината и къщата-музей.

Утре, неделя, 8 юли, преди кметът  Деян Дойнов да връчи приза на проф. Биолчев,  от в 17.00 часа в къща-музей „Иван Вазов” ще се състои традиционната среща на лауреата на Вазовата награда с граждани на Сопот и почитатели на неговото творчество.

След срещата проф. Боян Биолчев ще засади своето дръвче в градината на носителите на Вазовата награда, която е в непосредствена близост до родната къща на народния поет.

След словата на кмета на Сопот Деян Дойнов и на носителя на Вазовата награда проф. Боян Биолчев, с тържествен военен ритуал ще бъдат положени венци на паметника на Партиарха на българската литература.

Връчването на Вазовата награда е кулминацията на тържествата, посветени на рождението на Иван Вазов. Тържеството бе предшествано от серия прояви, посветени на народния поет . В рамките на празничната седмица бе чествана и 150-годишнината от рождението на най-малкия брат от фамилията  д-р Борис Вазов.

На 9 юли, рождената дата на Иван Вазов, църквата „Св. св. Петър и Павел” в Сопот ще бъде отслужена света литургия  по случай 168 години от рождението на народния поет за спомен на семейството. Този ден в Сопот продължават проявите в чест на Иван Вазов.

По случай Вазовите празници в неделя на площада в Сопот концерт ще изнесе Веселин Маринов, а на 9 юли в театралния салон е рециталът на Недялко Йорданов „Не остарявай любов”. /Марица.бг

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?