49

Управници вдигнаха градуса на дефилето на виното, човек на президента отвори първата бъчва

Властта уважи дефилето на младото вино в Пловдив и вдигна наздравица за успеха на традиционния фестивал. Кметът Костадин Димитров, шефът на местния парламент Атанас Узунов и областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев бяха сред специалните гости на празника. Честта да отвори първата бъчва се падна на д-р Илин Димитров - секретар на президента по образование, култура и туризъм. "Туризмът трябва да се консумира", обяви човекът на Румен Радев, който миналата година стана носител на наградата "Златен Дионис".

Иначе по традиция 15-тото издание на “Дефиле на младото вино“ 2023 започна с Дионисиево шествие. Десетки пловдивчани се стекоха пред общината, където започна празника, в който се включи и фолклорен ансамбъл "Тракия".

Дефилето премина през Главната улица с много настроение, народна музика и танци и така стигна до Стария град.

В програмата на фестивала тази година се включват 19 къщи в Стария Пловдив, а участниците са рекорден брой.

50 винопроизводители и 17 производители на деликатеси и вкусни храни ще се погрижат посетителите на дефилето да останат с приятни спомени. 

Кметът на Пловдив Костадин Димитров произнесе слово, в което акцентира върху нуждата от подобни събития в Стария град. И обяви, че целта му е да организира повече атракции, които да привличат жителите и гостите на града.

Мариела Модева, съветник на министъра на туризма, пък похвали "Дефиле на младото вино" като едно изключително интересно и атрактивно събитие, и обяви Пловдив за един от лидерите на културния туризъм в България.  

Любозар Фратев,  главен организатор на събитието и председател на съвета по туризма на Пловдив, приветства участниците и напомни, че след като се забавляват посетителите трябва и да гласуват за най-доброто вино, за да бъде излъчен традиционният победител.

Дегустациите ще продължат три дни както следва: днес - от 14 до 18 часа, в събота - от 11 до 18 часа и в неделя - от 11 до 17 часа.

Над 300 вида вина и много изтънчени мезета очакват гостите на фестивала. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв., Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти, които ще включват брандирана стъклена чаша с кожен държач и още много любопитни сувенири.

„Дефиле  на младото вино“ 2023 се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в сътрудничество с общински институт „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Провежда се под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието. Фестивалът се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
НАТО

НАТО

24.11.2023 | 19:05

НА МУНЧО ЧЕКИСТА ПОМОЩНИК ЧЕКИСТА НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА КРЕМЪЛСКИ ДОНОСНИК.

Отговори
7 1
Пловдив

Пловдив

24.11.2023 | 18:18

Направете безплатна дегустацията на вино и мезетата то бива алчност ама чак пък толкоз не бива

Отговори
9 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?