Следвайте ни

Уникална снимка на княз Батенберг показват в архива

viber icon

Уникална снимка на българския княз Александър Батенберг от фронта на Руско-турската освободителна война присъства на изложбата „Възкресение на свободата“. Първият монарх на освободена България се е сражавал като офицер в Руската армия. На фотографията той е пременен с бяла униформа.

Експозицията ще се открие днес в сградата на Държавния архив в Пловдив от 17. В нея са включени факсимилета на документи от архивите на България, Държавния архив Риека в Хърватия и Руския Държавен Военно-исторически архив. „Проследява се войната от началото до подписването на Сан-Стефанския мирен договор“, съобщи Мариана Вучкова, директор на Държавен архив – Пловдив.

 
Някои документи за включването на Румъния във военните действия се показват за пръв път. Румъния по това време е васал на Османската империя и за нея участието във войната на страната на Русия е шанс да получи независимост. Присъстват и шифровани телеграми до великия княз Николай и до генерал Йосиф Гурко, както и кореспонденция между Румъния и Русия.

Можем да видим и редки фотографии на генералите Скобелев и Радецки. Сред кадрите са портрети на български опълченци. Събитията в Пловдив са отбелязани с гравюри на бежанци в гръцките училища в Пловдив и сражения между руски и турски войници.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?