„Укротяване на опърничавата“ на финала на Шекспировия фестивал в Паталеница

В дните до втората премиера на театрална школа „Петровден” ще се проведе и уъркшоп

В дните до втората премиера на театрална школа „Петровден” ще се проведе и уъркшоп
Тазгодишният ХVІІІ Шекспиров фестивал под открито небе в Паталеница ще има ярък и впечатляващ финал. На 28 и 29 юли от 21:00 ч. на сцената в двора на основно училище „Константин Величков“ традиционно многобройната публика ще може да се наслади на „Укротяване на опърничавата”. Спектакълът е втора за тазгодишния фестивал премиера на театрална школа „Петровден“. Режисьор на постановката е Ръсел Болам. Спектакълът е плод на дългогодишното сътрудничество на театрална школа „Петровден” и Guildford School of Acting към Университета Съри – Лондон, Великобритания.

„Винаги съм гледал на „Укротяване на опърничавата“ като на много мрачна романтична комедия. Възприемам творбата като феминистка пиеса, която като Троянски кон прониква в това общество и затова искам да изглежда съвременно”, споделя режисьорът Ръсел Болам. Той не е непознат на българската публика, тъй като е поставял в Народен театър „Иван Вазов“ шекспировата пиеса „Веселите Уиндзорки“ и пиесата на Станислав Стратиев „Римска баня“. По-интересното е, че Болъм е поставял и съвременни български пиеси във Великобритания. Негово дело са спектаклите в Лондон на пиеси на Станислав Стратиев и Христо Бойчев.

Иначе Болъм е не само режисьор на комедии, но и активен преподавател в редица престижни театрални школи и университети. Ръсел Болам преподава в Arts Ed, Театрално учищиле Bristol Old Vic, Централно училище по реч и драма, Училище по драма Оксфорд, Кралски уелски колеж по музика и драма, както и в университета в Кент.

В „Укротяване на опърничавата” има още британско присъствие. За вокалните техники и пластиката са се погрижили Стере Майър и Лора Уестън, преподаватели съответно в Училище за Драма – Гилфорд и Университета СЪРИ.
Стере Майър и Лора Уестън са и сред преподавателите, които ще обменят знания и опит с участниците в започващия днес в Паталеница уъркшоп, организиран от театрална школа „Петровден”. Творческата работилница ще осигури възможност за сценична среща между част от екипа работил тази година по премиерата на „Хамлет” и млади актьори, студенти и любители . Всъщност екипът на „Театър под открито небе“ за първи път разкрива пред любители на театъра и професионалисти възможността да надникнат в процеса на театралните летни представления, да научат какви предизвикателства поставя пред техниката и уменията на актьора сцената на открито?

Основен лектор е Тодор Димитров, който преди дни публиката видя в ролята на Хамлет, но който всъщност е и режисьор на спектакъла. Участниците в уъркшопа ще работят в четири различни направления: Техника на говора; Словото на Шекспир като база за изграждане на актьорски умения; Пластика; Ритмика./"Пазарджишка Марица"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?