Следвайте ни

Учителка преписа „История славянобългарска“ на глаголица

viber icon

Ръкописен препис на "История славянобългарска" на глаголица получи като дарение Русенският исторически музей от пенсионираната учителка Стойка Димитрова Иванова. Това съобщиха от културния институт в крайдунавския град.

От музея обясняват, че Стойка Иванова винаги е имала интерес към глаголицата. Заради пандемията и застояването си вкъщи през изминалата година тя решила да научи азбуката глаголица и го сторила за около два месеца.

След това се зародила идеята да препише ръкописно на глаголица "История славянобългарска". Успяла да изпълни целта си за четири и половина месеца - от 15 април до 31 август 2020 година.

"Въпреки многото трудности, свързани със здравословното й състояние, тя не се отказва и успява да завърши ръкописа. Преписът се реализира и благодарение на сестрата на Стойка - Яна Иванова, която я подкрепя и се грижи за нея", обясняват от Русенския исторически музей.

От там допълват, че дарението е получено в музея и благодарение на Петинка Митева - председател на русенския клон на сдружение "Българска асоциация на пенсионерите и мъдростта", предава Дир.бг.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

И какво от това?

И какво от това?

24.05.2021 | 10:31

Нали беше премахнато произведението от задължителния списък за изучаване в 6 клас? Браво за старанието и стремежа, обаче за отговорниците по културата и образованието няма никакво значение. Не преставайте!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?