Следвайте ни

Училищата по изкуствата закриват ЕСК 2019 СНИМКИ

viber icon

Официалната церемония за предаване на титлата на следващите Европейски столици на културата - хърватския Риека и ирландския Голуей, ще започне в 19 часа на 12 януари.

Четирите пловдивски музея, ГХГ, НБ „Иван Вазов“, ОИ „Старинен Пловдив“ и Дирекция „Култура“ ще участват в събитията по закриването.

Първото по хронология, но и много знаково събитие е „Изложба – Концерт – Представление“ на трите училища по изкуствата и АМТИИ. 

В него участват преподаватели и студенти от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „проф. Асен Диамандиев“, ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – гр. Пловдив и НУМТИ „Добри Петков“.

Официалното откриване се състоя снощи във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“.

Събитието откри заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. 

„Пловдив завинаги ще остане първият български град – Европейска столица на културата. Това не е краят, а едно  начало, а вие, уважаеми възпитаници на трите училища по изкуствата и АМТИИ сте част от настоящето и от бъдещето на културата на този град и на България“, каза в обръщението си заместник-кметът.

Представянето на участниците в събитието направи проф. д-р Галина Лардева, Декан на факултет "Изобразителни изкуства" в АМТИИ, а приветствие към участниците и гостите отправиха още Светлозар Чавдаров – директор на НХГ „Цанко Лавренов“ и Зоя Капон – преподавател  по актьорско майсторство в НГСЕИ. 

В Дома на културата „Борис Христов“, фоайе ет.2, пловдивчани и гости на града могат да видят до 19 януари изложбата на преподаватели и възпитаници на АМТИИ под името „Вечен и жизнен“, създадена по повод Пловдив – Европейска столица на културата 2019. 

Автори на фотографиите са Никола Лаутлиев, Соня Станкова, Георги Димитров, Мариана Камбурова, Георги Митов, Ванеса Попова, Дарина Комитова. 

Във фоайето на ет.1 е разположена изложба с творби на ученици от НГСЕИ, представящи различните специалности, които се изучават в училище. 

Изложбата на НХГ „Цанко Лавренов“, също експонирана на ет.1 включва избрани произведения от трите направления на  изкуствата, в които се обучават учениците. 

В изложбата участват плакати и проектни табла, които са реализирани от специалност „Рекламна графика“ и „Пространствен дизайн“. 

Тази вечер в 17.30 часа в Регионалния етнографски музей  се открива изложба „ПЛОВДИВЪ през обектива на Крум Савов“ – експозицията включва оригинални фотографии от началото на ХХ век, както и движими културни ценности, които допълнително онагледяват посочения исторически период.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?