Следвайте ни

Училищата по изкуствата закриват ЕСК 2019 СНИМКИ

viber icon

Официалната церемония за предаване на титлата на следващите Европейски столици на културата - хърватския Риека и ирландския Голуей, ще започне в 19 часа на 12 януари.

Четирите пловдивски музея, ГХГ, НБ „Иван Вазов“, ОИ „Старинен Пловдив“ и Дирекция „Култура“ ще участват в събитията по закриването.

Първото по хронология, но и много знаково събитие е „Изложба – Концерт – Представление“ на трите училища по изкуствата и АМТИИ. 

В него участват преподаватели и студенти от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „проф. Асен Диамандиев“, ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – гр. Пловдив и НУМТИ „Добри Петков“.

Официалното откриване се състоя снощи във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“.

Събитието откри заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. 

„Пловдив завинаги ще остане първият български град – Европейска столица на културата. Това не е краят, а едно  начало, а вие, уважаеми възпитаници на трите училища по изкуствата и АМТИИ сте част от настоящето и от бъдещето на културата на този град и на България“, каза в обръщението си заместник-кметът.

Представянето на участниците в събитието направи проф. д-р Галина Лардева, Декан на факултет "Изобразителни изкуства" в АМТИИ, а приветствие към участниците и гостите отправиха още Светлозар Чавдаров – директор на НХГ „Цанко Лавренов“ и Зоя Капон – преподавател  по актьорско майсторство в НГСЕИ. 

В Дома на културата „Борис Христов“, фоайе ет.2, пловдивчани и гости на града могат да видят до 19 януари изложбата на преподаватели и възпитаници на АМТИИ под името „Вечен и жизнен“, създадена по повод Пловдив – Европейска столица на културата 2019. 

Автори на фотографиите са Никола Лаутлиев, Соня Станкова, Георги Димитров, Мариана Камбурова, Георги Митов, Ванеса Попова, Дарина Комитова. 

Във фоайето на ет.1 е разположена изложба с творби на ученици от НГСЕИ, представящи различните специалности, които се изучават в училище. 

Изложбата на НХГ „Цанко Лавренов“, също експонирана на ет.1 включва избрани произведения от трите направления на  изкуствата, в които се обучават учениците. 

В изложбата участват плакати и проектни табла, които са реализирани от специалност „Рекламна графика“ и „Пространствен дизайн“. 

Тази вечер в 17.30 часа в Регионалния етнографски музей  се открива изложба „ПЛОВДИВЪ през обектива на Крум Савов“ – експозицията включва оригинални фотографии от началото на ХХ век, както и движими културни ценности, които допълнително онагледяват посочения исторически период.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?