Ученик на Лео Капон сменя Бойчев в Кукления

Петър Влайков фаворит за овакантения пост

Един от най-успешните управници на културна институция в Пловдив - Виктор Бойчев, се оттегля като директор на Държавен куклен театър. Той зае поста през 1999 година и за две десетилетия постигна впечатляващи успехи.

Междувременно водеше курс по актьорско майсторство в Пловдивския университет като асистент на проф. Анастасия Савинова. Учеше студентите и на театрален мениджмънт.

Под ръководството на Бойчев Кукленият извоюва редица престижни отличия, сред които театрални награди „Икар“ и „Аскеер“. Организираха се фестивали, създадоха се спектакли специално за Европейска столица на културата, както и международен обмен.

Досега той няколко пъти печелеше с лекота конкурсите за шеф на театъра. Макар че бе подал документи и сега, не се яви на събеседването с комисията. Стана ясно, че Бойчев е кандидатствал и за работа в Москва, където се очаква да излязат резултатите.

Предстои да бъде обявен и новият директор на Кукления. Почти сигурно е, че мястото ще заеме пловдивският актьор Петър Влайков. Той е завършил актьорство за драматичен театър в класа на Лео Капон в ПУ „Паисий Хилендарски“, а после получава и диплома за магистър по артмениджмънт.

След това става част от трупата на хасковския театър, а от 2011-а е и асистент на Лео Капон в Пловдивския университет, където предава знанията и опита си на младото поколение артисти. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?