49

Учени показаха хубостта на Пловдив на пленер в Стария град

За двадесет и първи път в Пловдив се проведе Национален пленер “Традиция, екология, творчество” с участието на ученици, които имат дарби и умения в областта на изобразителното изкуство.

Той дава възможност на младите художници да изявят таланта си и да осъществят лични контакти с други талантливи ученици. 

Организатори на пленера, включен в  Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на МОН, са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – гр. Пловдив и  СУ „Св. св. Кирил и  Методий” – традиционен домакин на престижната проява.

“Традиция, екология, творчество” се осъществява с подкрепата на община Пловдив и спонсорството на А1.  За поредна година партньор на събитието е Общински институт “Старинен Пловдив”, който отвори вратите на къща „Хиндлиян“  и предостави красивите пространства за експониране на представителната изложба с творбите от пленера.

Тази година от 2 до 5 май,  ученици и преподаватели от осем града на България пристигнаха в града под тепетата, за да творят и  да усетят духа на Пловдив. Освен с впечатляващата си история и архитектура, той е известен като Града на художниците, в който са творили едни от най- добрите български творци като Златю Бояджиев,  Димитър Киров, Георги Божилов – Слона и др.

Дворът на къща „Хиндлиян“ днес стана сцена на заключителната церемония и награждаване на отличените творби по възрастови групи.  Домакините от СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Пловдив бяха подготвили музикално-танцова програма.

През настоящата година учебното заведение чества 50 години от основаването си, а месеците април и май са изпълнени с множество събития по този повод. 

Специалните награди и поощрения на най-изявените ученици от Добрич, Елин Пелин, Пазарджик, Варна, Панагюрище, Велико Търново, Шумен, село Гара Елин Пелин и Пловдив бяха връчени от Нели Спасова, старши експерт към РУО – Пловдив, Димитър Караилиев – зам.- кмет на район “Западен”, Елена Дигбоюшка - председател на журито и представител на ДПХ  и доц. д-р Елена Кантарева – Дечева – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“.  

Награди бяха връчени и от дългогодишните партньори на СУ “Св. св. Кирил и Методий” –“Булекопак” АД и “ТАФпринт” ООД.

Експозицията с творби от 21-ия Национален пленер “Традиция, екология, творчество” може да бъде разгледана в къща „Хиндлиян“ до 5 юни 2022 г. (в установеното работно време на обекта). 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?