Следвайте ни

Учат деца на майсторлък в Занаятчийското училище в Стария град

viber icon

Занаятчийското училище в Стария град тръгва от утре. Стартът му досега бе отлаган два пъти заради мерките срещу корона вируса. Заради пропуснатия месец март в следващите 4 седмици ще има занятия в събота и неделя. 

„Целта е да наваксаме забавянето. Някои деца се отказаха, нови са се записаха, но бройката им остава около 100. Падат се по 4-5 деца при всеки майстор”, обясни председателката на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева. 

Решено е по време на занятията с децата да не се допускат външни посетители, които да идват да гледат и да снимат. Целта е да си опазим децата и майсторите. Занаятчиите, които участват в програмата са 20 души.

При приключване на  един курс на обучение децата ще придобиват минимум знания и умения по даден занаят. Ще получават и сертификат. 

Изделията изработени по време на обучението в "Занаятчийско училище за деца" ще се предоставят на РЗК-Пловдив за организиране на благотворителна изложба- базар в Галерия „Занаяти” на ул. „Д-р. Вълкович”. 

Занаятите са: керамика, тъкани, пекарство, дърворезба, изработване на макети за старинни оръжия, работа с царевична шума, фонография и стъкло.

Майсторите осигуряват дезинфектанти и материали за заниманията.

Събраните средства ще бъдат дарени  на фонда за „Изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив”.

Училището тръгва след защитен проект на Занаятчийската камара през министерството на културата. той е за 100 хиляди лева.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?