Творци от Лондон и Берлин идват за Резидентната програма на Пловдив СНИМКИ

Цветан Кръстев, Марияна Василева и Кирил Кузманов са първите трима творци, които влизат в първата Резидентна програма на Пловдив. Единият от тях е от творец от Варна, а другите работят в Берлин и Лондон. 

Програмата бе обявена още миналата година и стартира по идея на зам.-кметът по „Култура, археология и туризъм” Пламен Панов.

Целта й е изявени творци от цял свят да бъдат канени да живеят за около месец в града и след това да създават произведения свързани с него. Тя предлага оптимални условия за творчески престой.

Община Пловдив осигурява на участниците настаняване в центъра на Пловдив и изплаща възнаграждение в размер на 4000 лв., включващо всички разходи по пътуването, престоя, творчески хонорар и осигуровки.

Първият участник в резиденцията за артисти пристига през август.

Основната идея на зам.-кмета Пламен Панов е чрез изявите на гостуващите артисти на място и в градска среда да се подпомогне възстановяването на културния туризъм в града и да се засили интереса към него.

Програмата ще продължи да се организира всяка година като традиционно събитие и част от Културния календар на града. 

През август и септември в Пловдив ще гостуват и работят Цветан Кръстев, Марияна Василева и Кирил Кузманов.

И тримата автори са добре познати на художествената сцена и имат богата биография и опит в различни сфери на изкуството.

Цветан Кръстев е част от първата вълна неоконцептуални български художници. Той е един от основателите на група „Вар(т)на“ във Варна, той работи в областта на ленд арт, видео, инсталация, пърформанс.

Участвал е в множество престижни форуми на съвременното изкуство в България и чужбина.  

Марияна Василева е добре позната на международната сцена като автор на видео и мултимедийни инсталации, обекти и скулптури. От 1994 г. живее в Берлин и има участия в десетки групови изложби по целия свят. 

Кирил Кузманов е един от първите български артисти, който посвети свой дългосрочен и мащабен проект на Капана още преди той да се развие като квартал на творческите индустрии.

С проекта „0“ авторът предложи различна и същевременно провокативна перспектива към архитектурното наследство на квартала.

Кузманов се изявява успешно в областта на скулптурата, инсталацията и обекта и понастоящем живее в Лондон.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?